Sałatka z kaki i granatem

13 listopada 2013, dodał: Ava Valk
Artykuł zewnętrzny

Persymona chyba obrodziła i to właśnie teraz jest na nią sezon, bowiem w sklepach można ją kupić za parę groszy (99 gr). Warto więc wykorzystać ten czas do sporządzenia zdrowych, pysznych dań.

Sałatka z kaki i granatem
Składniki:

  • 1 dojrzałe kaki
  • 1 granat
  • garść roszponki
  • mała kiść winogron
  • łyżeczka utartej mrożonej cytryny

Sos do sałatki:

  • sok wyciśnięty z 1/2 granatu
  • sok z 1/2  limonki
  • pieprz
  • 1/2 łyżeczki oliwy

Wszystkie składniki wymieszaj i polej nimi sałatkę

Obierz owoc kaki i pokrój na plastry lub w cząstki. Granat przekrój na połowę. Jedną część obierz, a z drugiej wyciśnij sok. Rozłóż na talerzu roszponkę, dodaj przekrojone winogrona, cząstki kaki, posyp mrożoną, utartą cytryną, ziarnami granatu i polej sosem z granatu.

file1384342623