Sałatka z grillowanym mango i kurczakiem
Artykuł zewnętrzny
- 1 dojrzałe mango
- 1 filet z kurczaka (pół piersi)
- 4 garście umytej i osuszonej rukoli
- kawałek sera pleśniowego (np. Camembert)
- sól
- pieprz
- oliwa
- sos na bazie octu balsamicznego
Mango umyć, obrać i pokroić w niegrube plasterki.
Pierś z kurczaka również opłukać, osuszyć i pokroić w poprzek w plastry, ułożyć je obok siebie, oprószyć solą i pieprzem i skropić oliwą.
Rozgrzać grill (lub patelnię grillową), ugrillować mango, odłożyć na talerzyk. Kurczaka również ugrillować, aż paseczki na nim będą rumiane.
Na dwóch talerzach rozłożyć równo rukolę. Układać naprzemiennie kurczaka i mango. Na sam koniec ułożyć pokrojony w plasterki ser pleśniowy i skropić całość sosem balsamicznym.