Sałatka z grillowanym kurczakiem i szparagami z ziołowym sosem majonezowym z dodatkiem grillowanych kaparów

19 lutego 2012, dodał: Grzelczak
Artykuł zewnętrzny

Składniki, 2 – 3 porcje:

pęczek zielonych szparagów
4 łyżki zwykłej oliwy z oliwek do smażenia (nie extra virgin)
1 podwójna pierś kurczaka
2 łyżki kaparów
kilka gałązek świeżego tymianku (niekoniecznie)
2 garście rukoli lub poszarpana sałata
1/2 szklanki majonezu (ja użyłam majonezu Olivio z dodatkiem oliwy z oliwek)
2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub szczypiorku
sól morska drobnoziarnista i świeżo zmielony pieprz
ćwiartki cytryny do serwowania

Przygotowanie:

  • Szparagi umyć, odciąć białe i zdrewniałe końce, obrać do połowy długości. Oprószyć solą i wysmarować 1 łyżką oliwy z oliwek. Pierś kurczaka opłukać, osuszyć, usunąć kostki i włókna. Rozdzielić na dwie pojedyncze piersi i odciąć mniejsze kawałki mięsa ze środka. Wszystko oprószyć solą, pieprzem i wysmarować pozostałymi 3 łyżkami oliwy z oliwek.
  • Dobrze rozgrzać patelnię grillową, pośrodku ułożyć piersi kurczaka, a po bokach szparagi oraz kapary. Grillować z dwóch stron na złoty kolor, kurczaka w sumie przez około 10 – 12 minut raz przewracając (aż będzie miękki w środku), a szparagi przez około 5 – 6 minut (aż będą al dente). Kaparom wystarczą około 3 minuty grillowania. Po przewróceniu kurczaka na drugą stronę, ułożyć na nim gałązki tymianku (jeśli je używamy).
  • Wymieszać majonez z posiekaną natką pietruszki lub szczypiorkiem, dodać zgrillowane kapary i wymieszać. Kurczaka zdjąć z patelni i po około 2  minutach pokroić na kawałki. Podawać na liściach rukoli lub sałaty z  grillowanymi szparagami i sosem majonezowym, skrapiać cytryną.