Sałatka z grillowanym kurczakiem i szparagami z ziołowym sosem majonezowym z dodatkiem grillowanych kaparów
Artykuł zewnętrzny
Składniki, 2 – 3 porcje:
• pęczek zielonych szparagów
• 4 łyżki zwykłej oliwy z oliwek do smażenia (nie extra virgin)
• 1 podwójna pierś kurczaka
• 2 łyżki kaparów
• kilka gałązek świeżego tymianku (niekoniecznie)
• 2 garście rukoli lub poszarpana sałata
• 1/2 szklanki majonezu (ja użyłam majonezu Olivio z dodatkiem oliwy z oliwek)
• 2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub szczypiorku
• sól morska drobnoziarnista i świeżo zmielony pieprz
• ćwiartki cytryny do serwowania
Przygotowanie:
- Szparagi umyć, odciąć białe i zdrewniałe końce, obrać do połowy długości. Oprószyć solą i wysmarować 1 łyżką oliwy z oliwek. Pierś kurczaka opłukać, osuszyć, usunąć kostki i włókna. Rozdzielić na dwie pojedyncze piersi i odciąć mniejsze kawałki mięsa ze środka. Wszystko oprószyć solą, pieprzem i wysmarować pozostałymi 3 łyżkami oliwy z oliwek.
- Dobrze rozgrzać patelnię grillową, pośrodku ułożyć piersi kurczaka, a po bokach szparagi oraz kapary. Grillować z dwóch stron na złoty kolor, kurczaka w sumie przez około 10 – 12 minut raz przewracając (aż będzie miękki w środku), a szparagi przez około 5 – 6 minut (aż będą al dente). Kaparom wystarczą około 3 minuty grillowania. Po przewróceniu kurczaka na drugą stronę, ułożyć na nim gałązki tymianku (jeśli je używamy).
- Wymieszać majonez z posiekaną natką pietruszki lub szczypiorkiem, dodać zgrillowane kapary i wymieszać. Kurczaka zdjąć z patelni i po około 2 minutach pokroić na kawałki. Podawać na liściach rukoli lub sałaty z grillowanymi szparagami i sosem majonezowym, skrapiać cytryną.