Sałatka z grillowanych warzyw
Składniki:
250 g świeżych zielonych szparagów
3 cukinie
3 papryki różne kolory
1 bakłażan
3 łyżki oliwy
3 ząbki czosnku
sól,pieprz
100 g pomidorków koktajlowych
Sos: 5 łyżek oliwy z oliwek
2 łyżki octu balsamicznego
listki bazylii
Przygotowanie:
Oczyszczone szparagi, gotować 2 min w osolonej wodzie. Odcedzić, przelać zimną wodą. Cukinie pokroić w ukośne plastry-1 cm. Papryki pokroić na ćwiartki usunąć pestki. Bakłażana pokroić na podłużne plastry. Wszystkie warzywa umieścić w misce.Oliwę wymieszać z rozgniecionym- 2 ząbkami czosnku, solą, pieprzem. Polać warzywa,wymieszać. Grillować do miękkości , powinny lekko się zbrązowieć.Upieczone ułożyć na półmisku,na wierzch ułożyć pomidorki koktajlowe. Oliwę, ocet, ząbek czosnku wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Polać warzywa. Udekorować listkami bazylii. Smak i barwa tej sałatki poprawia nastrój od razu.