Sałatka z grillowaną cukinią i pieczonym kurczakiem
Artykuł zewnętrzny
SKŁADNIKI:
- 4 liście kapusty pekińskiej
- 4 plastry cukinii
- przyprawa pikantna na grill
- 1 pomidor
- 2 pałki upieczonego na grillu kurczaka
- sól i pieprz do smaku
- na sos:
- 2 łyżki keczupu pikantnego
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 1 łyżka majonezu
- PRZYGOTOWANIE:Pałki upieczonego na grillu kurczaka obieramy ze skórki, oddzielamy od kości i kroimy w kostkę. Liście kapusty pekińskiej kroimy w piórka i układamy na talerzu, na niej rozsypujemy kurczaka. Plastry cukinii kroimy na pół i posypujemy z obu stron przyprawą pikantną na grill, grillujemy na tace aluminiowej lub na suchej patelni grillowej z obu stron, aż odbiją się na niej paski od grilla, 3 półplasterki układamy na kapuście, a dwa kroimy w kostkę. Pomidora rozdrabniamy na mniejsze kawałki i układamy między cukinią, na kurczaku rozrzucamy kostki cukinii i pomidora. Robimy sos z 2 łyżek keczupu pikantnego, 1 łyżki jogurtu naturalnego i 1 łyżki majonezu, składniki łączymy w pojemniku od jogurtu, potrząsając opakowaniem, następnie nakładamy na sałatkę niezbyt równo, na cukinii robimy kleksy z majonezu. Wstawiamy do lodówki aby składniki przeszły smakami.