Sałatka z warzyw grillowanych z serem feta

6 czerwca 2013, dodał: marika1503
Artykuł zewnętrzny

SKŁADNIKI:

Na sos:

  • 4 łyżki oliwy
  • łyżeczka octu balsamicznego
  • 2 łyżki posiekanych  ziół
  • szczypta cukru
  • 1/2 cytryny , sól, Vegeta

 

NA SAŁATKĘ:

  • 1 bakłażan
  • 1 papryka czerwona, zielona i żółta
  • 1 cukinia
  • 12  pieczarek
  • 1 pomidor
  • 1 cebula
  • 1 opakowanie sera feta

 

PRZYGOTOWANIE:

Oliwę wymieszaj z ziołami, octem i cukrem.

Cukinię i bakłażana pokrój w plastry 1 cm, delikatnie posól i pozostaw na 30 minut. Następnie plastry wytrzyj i ułóż na rozgrzanym ruszcie posyp vegetą i skrop oliwą. Grilluj na rozgrzanym 10-15 minut. Pieczarki oczyść i wykręć trzonek oprósz vegetą. Grilluj na rozgrzanym ruszcie przez około 10 minut z obu stron. Papryki  i pomidora pokrój na cząstki i grilluj ok. 10 minut.  Cebule obierz, pokrój na plasterki i grilluj na rozgrzanym ruszcie. Warzywa przełóż do salaterki, polej sosem, posyp posiekanymi ziołami i pokruszoną fetą.