Sałatka z warzyw grillowanych z serem feta
Artykuł zewnętrzny
SKŁADNIKI:
Na sos:
- 4 łyżki oliwy
- łyżeczka octu balsamicznego
- 2 łyżki posiekanych ziół
- szczypta cukru
- 1/2 cytryny , sól, Vegeta
NA SAŁATKĘ:
- 1 bakłażan
- 1 papryka czerwona, zielona i żółta
- 1 cukinia
- 12 pieczarek
- 1 pomidor
- 1 cebula
- 1 opakowanie sera feta
PRZYGOTOWANIE:
Oliwę wymieszaj z ziołami, octem i cukrem.
Cukinię i bakłażana pokrój w plastry 1 cm, delikatnie posól i pozostaw na 30 minut. Następnie plastry wytrzyj i ułóż na rozgrzanym ruszcie posyp vegetą i skrop oliwą. Grilluj na rozgrzanym 10-15 minut. Pieczarki oczyść i wykręć trzonek oprósz vegetą. Grilluj na rozgrzanym ruszcie przez około 10 minut z obu stron. Papryki i pomidora pokrój na cząstki i grilluj ok. 10 minut. Cebule obierz, pokrój na plasterki i grilluj na rozgrzanym ruszcie. Warzywa przełóż do salaterki, polej sosem, posyp posiekanymi ziołami i pokruszoną fetą.