Sałatka z fasolki szparagowej
Artykuł zewnętrzny
Fasolkę szparagową możemy podać nie tylko z tartą bułką. Można z niej zrobić np. pyszną sałatkę…
Składniki
- 25 dkg fasolki szparagowej zielonej
- 25 dkg fasoli szparagowej żółtej
- 2 pomidory
- 1 niezbyt duża cebula czerwona
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 1 łyżka posiekanych listków bazylii
- Sos:
- 3-5 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 1 mała łyżeczka cukru
- 2 szczypty soli
- 1/4 łyżeczki mielonego pieprzu
Opis przygotowania
Składniki sosu umieścić w małym słoiczku, zakręcić, wymieszać zawartość energicznie wstrząsając. Fasolki opłukać, przyciąć końce, ew. usunąć łyka. Zalać osolonym wrzątkiem, gotować aż zmięknie, ale zostanie jędrna, odcedzić. Jeszcze ciepłe pokroić na kawałki i zalać sosem, odstawić na ok. 30 min.. Pomidora sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Cebulę obrać, pokroić w cienkie piórka, sparzyć, osączyć. Do zamarynowanej fasolki dodać pomidory, cebulę i zieleninę, dokładnie wymieszać. Podawać jako jarzynkę do dań obiadowych albo lekkie danie kolacyjne.