Sałatka z buraków z rukolą i pomarańczą

27 stycznia 2017, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Buraki zwykle kojarzyły nam się z typową jarzynka na ciepło, często zasmażaną lub z dodatkiem masła i mąki. Tym razem odkrywamy buraki w nowej odsłonie, można z nich przyrządzić po ugotowaniu lub upieczeniu smaczne i zdrowe sałatki i surówki, szczególnie świetnie komponują się z prażonym słonecznikiem, sezamem  lub pestkami dyni. W tym przypadku zastosowaliśmy rukolę, ale można ją zastąpić delikatniejszą w smaku roszponką czy sałatą. Pamiętajmy też o dodaniu sera, który doda wyrazistości naszej sałatce, może to być ser feta, ser kozi, owczy (oscypek) lub mozzarella.

Taka sałatkę warto zwieńczyć jakimś owocowym akcentem, np: mandarynkami, pomarańczą lub sosem malinowym.

 

składniki:

4 buraki

garść rukoli lub roszponki

2 łyżki pestek dyni lub słonecznika, sezam itp

4 plasterki pomarańczy lub mandarynki

50 gram sera feta lub innego ostrego

łyżka oliwy z oliwek

sól i pieprz

sok z cytryny do smaku

 

Buraki upiec lub ugotować a następnie obrać. Pokroić w plasterki lub kostkę, położyć na liściach sałaty, posypać sezamem oraz sosem wykonanym z oliwy i soku z cytryny, doprawić do smaku, udekorować owocami.