Sałatka z buraków i fasoli
Artykuł zewnętrzny
Buraki czerwone to nie tylko barszczyk, można z nich zrobić np. pyszne sałatki.
składniki:
30 dkg. czerwonych buraczków,
1 puszka białej fasolki konserwowej,
2 – 3 kwaszone ogorki,
1 mały por,
3 łyzki oleju,
1 łyżka octu winnego Jamar
2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
szczypta cukru,
sól i pieprz do smaku.
Buraczki umyć, ugotować razem ze skórką w osolonym wrzątku.
Ostudzić, obrać i pokroić w słupki.
Fasolkę osączyć dokładnie z zalewy. Ogórki kwaszone pokroić w drobną kostkę.
Por przeciąć wzdłuż, dokladnie umyć i pokroić w cienkie piórka.
Smak i kolor buraczków, jak i samej sałatki podkreśla doskonale dodany do niej naturalny i delikatny ocet winny JAMAR. W misce połączyć więc ocet winny, olej, sól, cukier, pieprz i natkę pietruszki. Dodać pokrojone warzywa i fasolę, wszystko wymieszać i odstawić w chłodne miejsce na 1 godz.