Sałatka z buraczków

3 lipca 2010, dodał: Pyza
Artykuł zewnętrzny

składniki:

  • 4-6 buraków ćwikłowych
  • 1-2 czerwone cebule
  • 4 łyżki oleju słonecznikowego albo oliwy z oliwek
  • 2-3 łyżki octu balsamicznego
  • do smaku: sól, cukier, pieprz mielony biały
  • natka pietruszki

sposób przygotowania:

Buraki wyszorować, ugotować albo upiec do miękkości – ok. 40-60 min. w zależności od wielkości warzyw. Ostudzić, obrać ze skórki, pokroić na cieniutkie plasterki – ja starłam je na sztkownicy. Cebule obrać, posiekać w drobną kosteczkę, dodać do buraków. Całość oprószyć niewielką ilością cukru, soli i pieprzu oraz skropić oliwą i  octem balsamicznym, delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Odstawić do lodówki, pod przykryciem, na ok. 1 godzinę. Przed podaniem posypać drobno posiekaną natką pietruszki.

file1278166812