Sałatka z buraczków
Artykuł zewnętrzny
składniki:
- 4-6 buraków ćwikłowych
- 1-2 czerwone cebule
- 4 łyżki oleju słonecznikowego albo oliwy z oliwek
- 2-3 łyżki octu balsamicznego
- do smaku: sól, cukier, pieprz mielony biały
- natka pietruszki
sposób przygotowania:
Buraki wyszorować, ugotować albo upiec do miękkości – ok. 40-60 min. w zależności od wielkości warzyw. Ostudzić, obrać ze skórki, pokroić na cieniutkie plasterki – ja starłam je na sztkownicy. Cebule obrać, posiekać w drobną kosteczkę, dodać do buraków. Całość oprószyć niewielką ilością cukru, soli i pieprzu oraz skropić oliwą i octem balsamicznym, delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Odstawić do lodówki, pod przykryciem, na ok. 1 godzinę. Przed podaniem posypać drobno posiekaną natką pietruszki.