sałatka z brukselką i boczkiem

16 marca 2010, dodał: Marta
Artykuł zewnętrzny

400 g brukselki

200 g boczku

1 garść suszonej żurawiny

1 garść ziarenek dyni

1/2 małej cukinii

1 łyżka majonezu

1 łyżka śmietany

sok z 1/2 limonki

sól, pieprz, gałka muszkatołowa, papryka słodka

  1. brukselkę gotujemy w  osolonej wodzie 10 min, odcedzamy, przelewamy zimną wodą,
  2. boczek kroimy w plasterki, przyprawiamy, smażymy na chrupko, zdejmujemy z patelni,
  3. cukinie kroimy w  półplasterki, obsmażamy chwilę na pozostałym po boczku tłuszczu,
  4. żurawinę moczymy chwilę w  gorącej wodzie,
  5. pestki dyni rumienimy na suchej patelni,
  6. do miski wrzucamy brukselkę, boczek, cukinie, żurawinę i połowę pestek dyni, mieszamy,
  7. śmietanę łączymy z  majonezem i sokiem z limonki, przyprawiamy,
  8. powstały sos przelewamy do sałatki, mieszamy,
  9. sałatkę dekorujemy pozostałymi pestkami dyni.

file1268739368