sałatka z brukselką i boczkiem
Artykuł zewnętrzny
400 g brukselki
200 g boczku
1 garść suszonej żurawiny
1 garść ziarenek dyni
1/2 małej cukinii
1 łyżka majonezu
1 łyżka śmietany
sok z 1/2 limonki
sól, pieprz, gałka muszkatołowa, papryka słodka
- brukselkę gotujemy w osolonej wodzie 10 min, odcedzamy, przelewamy zimną wodą,
- boczek kroimy w plasterki, przyprawiamy, smażymy na chrupko, zdejmujemy z patelni,
- cukinie kroimy w półplasterki, obsmażamy chwilę na pozostałym po boczku tłuszczu,
- żurawinę moczymy chwilę w gorącej wodzie,
- pestki dyni rumienimy na suchej patelni,
- do miski wrzucamy brukselkę, boczek, cukinie, żurawinę i połowę pestek dyni, mieszamy,
- śmietanę łączymy z majonezem i sokiem z limonki, przyprawiamy,
- powstały sos przelewamy do sałatki, mieszamy,
- sałatkę dekorujemy pozostałymi pestkami dyni.