Sałatka z białej kapusty

10 września 2010, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

1 główka młodej białej kapusty /około 1 kg/, 40 dag pomidorów, 1 pęczek dymki,
Sos: 2/3 szklanki oliwy, ¼ szklanki białego octu owocowego lub balsamicznego, 3 łyżki sherry, 3 łyżki miodu, 1/5 łyżki musztardy, 1  łyżeczka przyprawy do sałatek Prymat, sól, pieprz czarny mielony Prymat

Przyrządzanie:

Przygotować sos: Wymieszać ocet, miód, sherry i musztardę. Nadal mieszając wlewać powoli oliwę. Doprawić przyprawą,  cukrem, solą i  pieprzem. Starannie wymieszać.
Kapustę poszatkować. Dymkę opłukać i  razem ze szczypiorem drobno pokroić. Pomidory umyć, osączyć i pokroić na ćwiartki a większe na ósemki. Wymieszać wszystkie składniki i polać sosem. Ponownie wymieszać, przykryć naczynie z sałatką i schłodzić co najmniej 3-4 godz.

Podawać do dań grillowych z ryby lub wieprzowiny.

www.prymat.pl