Dietetyczna sałatka szpinakowa

11 marca 2011, dodał: dietetyk medyczny
Artykuł zewnętrzny

Składniki:


1/2 kg świeżych liści szpinaku
mała czerwona cebula
6 dużych pieczarek
2 jajka ugotowane na twardo
sok z cytryny
Do przygotowania sosu:
ząbek czosnku
3 łyżki oliwy
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczkę miodu
sól, pieprz

Przygotowanie:


Pieczarki umyj, jeśli to konieczne obierz kapelusze ze skórki, pokrój w plastry i skrop sokiem z cytryny.
Cebulę obierz i pokrój w cienkie piórka. Oczyszczony szpinak rozdrobnij jeśli liście są duże, wymieszaj z pieczarkami, cebulą. Czosnek rozetrzyj z solą. Oliwę, łyżkę soku z  cytryny, sos sojowy połącz z upłynnionym miodem, dodaj przyprawy i czosnek. Zalej sosem sałatkę. Na koniec dodaj pokrojone w ćwiartki jajka.

Sałatka ze szpinakiem gotowa!