Dietetyczna sałatka szpinakowa
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
1/2 kg świeżych liści szpinaku
mała czerwona cebula
6 dużych pieczarek
sok z cytryny
Do przygotowania sosu:
ząbek czosnku
3 łyżki oliwy
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczkę miodu
sól, pieprz
Przygotowanie:
Pieczarki umyj, jeśli to konieczne obierz kapelusze ze skórki, pokrój w plastry i skrop sokiem z cytryny.
Cebulę obierz i pokrój w cienkie piórka. Oczyszczony szpinak rozdrobnij jeśli liście są duże, wymieszaj z pieczarkami, cebulą. Czosnek rozetrzyj z solą. Oliwę, łyżkę soku z cytryny, sos sojowy połącz z upłynnionym miodem, dodaj przyprawy i czosnek. Zalej sosem sałatkę. Na koniec dodaj pokrojone w ćwiartki jajka.
Cebulę obierz i pokrój w cienkie piórka. Oczyszczony szpinak rozdrobnij jeśli liście są duże, wymieszaj z pieczarkami, cebulą. Czosnek rozetrzyj z solą. Oliwę, łyżkę soku z cytryny, sos sojowy połącz z upłynnionym miodem, dodaj przyprawy i czosnek. Zalej sosem sałatkę. Na koniec dodaj pokrojone w ćwiartki jajka.
Sałatka ze szpinakiem gotowa!