Sałatka strączkowa
składniki:
- 15 dkg fasolki szparagowej zielonej
- 15 dkg fasolki szparagowej żółtej
- 15 dkg groszku zielonego
- 1 łyżka oliwy
- 3 łyżki ciemnego sosu sojowego
- kilka kropli oleju sezamowego
- do smaku: odrobina cukru, ew. sól
- 2 łyżki ziarenek sezamu
sposób przygotowania:
Fasolki i groszek były akurat mrożone, ale teraz, w sezonie, można wykorzystać świeże. Strączki fasoli przełamałam na 3 części. Rozgrzałam rondel, wsypałam sezam i potrząsając naczyniem podprażyłam ziarenka aż się lekko zrumieniły, zsypałam je na spodeczek. Do rondla wlałam olej a gdy się rozgrzał wsypałam obie fasolki, smażyłam chwilę mieszając aż lekko odtajały. Podlałam je 4 łyżkami wody, oprószyłam szczyptą cukru i dusiłam 3 min.. Następnie dodałam groszek i dusiłam dalsze 5 min.. Potem wlałam sos sojowy, wsypałam połowę sezamu, skropiłam całość olejem sezamowym (kilka kropli bo ma dość intensywny smak) wymieszałam. Spróbowałam czy warzywa zmiękły – mają być jędrne, nie mogą się rozgotować. Już nie soliłam bo sos sojowy jest słony. Wyłożyłam całość na talerz i posypałam resztą sezamu. Pyszna sałatka, doskonała na ciepło a także po ostudzeniu.