Sałatka strączkowa

3 lipca 2010, dodał: Pyza
Artykuł zewnętrzny

składniki:

  • 15 dkg fasolki szparagowej zielonej
  • 15 dkg fasolki szparagowej żółtej
  • 15 dkg groszku zielonego
  • 1 łyżka oliwy
  • 3 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • kilka kropli oleju sezamowego
  • do smaku: odrobina cukru, ew. sól
  • 2 łyżki ziarenek sezamu

sposób przygotowania:

Fasolki i groszek były akurat mrożone, ale teraz, w sezonie, można wykorzystać świeże. Strączki fasoli przełamałam na 3 części. Rozgrzałam rondel, wsypałam sezam i potrząsając naczyniem podprażyłam ziarenka aż się lekko zrumieniły, zsypałam je na spodeczek. Do rondla wlałam olej a gdy się rozgrzał wsypałam obie fasolki, smażyłam chwilę mieszając aż lekko odtajały. Podlałam je 4 łyżkami wody, oprószyłam szczyptą cukru i  dusiłam 3 min.. Następnie dodałam groszek i dusiłam dalsze 5 min.. Potem wlałam sos sojowy, wsypałam połowę sezamu, skropiłam całość olejem sezamowym (kilka kropli bo ma dość intensywny smak) wymieszałam. Spróbowałam czy warzywa zmiękły – mają być jędrne, nie mogą się rozgotować. Już nie soliłam bo sos sojowy jest słony. Wyłożyłam całość na talerz i posypałam resztą sezamu. Pyszna sałatka, doskonała na ciepło a także po ostudzeniu.

file1278165384



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...