Sałatka śledziowa z orzechami

4 maja 2011, dodał: fantaghiro
Artykuł zewnętrzny

Składniki :

500 g śledzi,

2 winne jabłka,

4-5 ugotowanych ziemniaków,

2 kiszone ogórki,

średnia cebula,

mały ugotowany burak,

3 łyżki posiekanych orzechów włoskich lub laskowych,

szklanka gęstej smietany w wersji light,

łyżka gęstego majonezu w wersji light,

szczypta cukru, pieprz,

marynowana papryka,

natka pietruszki.

Wykonanie:

wymoczone, obrane ze skóry śledzie pokroić w drobną kostkę.Obrane jabłka, ziemniaki, ogórki, cebulę i buraka pokroić również w drobną kostkę.  Posiekane orzechy wymieszać dokładnie ze śmietaną, majonezem, cukrem i pieprzem, ewentualnie doprawić sokiem z cytryny. Połączyć wszystkie składniki i delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Schłodzić w lodówce. Przybrać jajkiem, papryką i natką pietruszki. Idealne, niskokaloryczne danie na obiad w lecie.