Sałatka śledziowa z cykorią
2 podwójne płaty śledziowe w occie
3 średnie cykorie
2 średnie jabłka
1 średnia cebula
1 pomidor (średni lub duży)
2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
4 łyżki majonezu
1łyżka musztardy z całymi ziarenkami gorczycy
sól
pieprz
Cykorie oczyścić, odciąc stopkę, przekroić wzdłuż na pół, wyciąć głąb (jest gorzki) i pokroić każdą połówkę w plasterki (ok 1/2 cm szerokości).
Cebulę obrać i drobno posiekać. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w drobna kostkę. Pomidora pokroić w grubą kostkę (można go przedtem obrać ze skórki).
Do cykorii dodać cebulę, jabłka, pomidora oraz natkę pietruszki. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszać.
Płaty śledziowe rozciąć wzdłuż, pokroić w poprzek w paski (ok 1cm szerokości). Ułożyć na przygotowanych wcześniej warzywach.
Majonez wymieszać z musztardą. Przygotowanym sosem polać sałatkę. Odstawić na 15-20 minut żeby się „przegryzło”.
Jeśli ktoś tak lubi to może wymieszać wszystkie składniki razem.