Sałatka Samo Zdrowie z żurawiną i serem pleśniowym

18 czerwca 2012, dodał: Zurawinka
Artykuł zewnętrzny

Żurawina, choć niepozorna i wciąż mało popularna, zyskuje coraz więcej uznania wśród smakoszy. Zawiera mnóstwo witamin i mikroelementów. Dla szukających jednocześnie smacznych i zdrowych dodatków, żurawina powinna być wyborem nr. 1!

Dostępna w różnych postaciach, zarówno suszona (np. doskonałej jakości Bakalland) jak i świeża, stanowić może świetny dodatek i urozmaicenie prostych letnich dań. Małe, czerwone suszone owoce zawierają m.in. witaminy C, A, z grupy B, magnez, żelazo. Smakują dorosłym i dzieciom. Łatwo sprawdzić to przygotowując smaczną, lekką sałatkę z żurawiną i serem pleśniowym.

Przygotowanie tego zdrowego, rodzinnego dania na wakacyjne spotkania przy stole, zajmie zaledwie kilka minut i jest bardzo proste. Oto przepis:

Składniki:

– sałata lodowa

– pomidory

– ser pleśniowy (np. Lazur)

– żurawina suszona (np. Bakalland)

– orzechy ziemne

– sos winegret: łyżka soku z cytryny, łyżka musztardy, sól, pieprz, oliwa

Przygotowanie:

Sałatę lodową porwać i wrzucić do miski. Dodać pokrojone świeże pomidory i skruszony ser pleśniowy, np. Lazur. Następnie sprażyć kilka orzechów ziemnych i posypać nimi sałatkę razem z garścią suszonych żurawin. Na koniec polać dobrze wymieszanym sosem z soku z cytryny, musztardy i oliwy, soli i pieprzu.

Smacznego!