Sałatka ryżowa Pyzy
Artykuł zewnętrzny
składniki:
1,5 szkl. ugotowanego na sypko ryżu długoziarnistego,
10 dkg sera żółtego Gouda,
1/2 puszki 400g kukurydzy konserwowej,
10 dkg kiełbasy chudej i cienkiej,
3 łyżki majonezu,
2 ogórki małosolne albo kiszone,
1/2 cebuli
3-4 łyżki posiekanej zieleniny, koperku i szczypiorku,
do smaku: sól, pieprz mielony,
sposób przygotowania:
Kiełbasę pokroić w kostkę, zrumienić na suchej patelni, przełożyć na ręcznik papierowy żeby osączyć z tłuszczu. Ryż przełożyć do miski. Dodać kiełbasę, pokrojoną w kosteczkę cebulę, zieleninę, pokrojone w kostkę ogórki, osączoną kukurydzę i pokrojony w kosteczkę ser. Dodać majonez, wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Odstawić na min. 30 min. aby smaki się przegryzły.