Sałatka rakowa z ziołowo – limonkową salsą

15 grudnia 2014, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

400 g obgotowanych ogonów rakowych
75 ml oliwy z oliwek
1 limonka
1 łyżka posiekanej szałwii
1 łyżka posiekanej melisy cytrynowej
1 suszona, drobno pokrojona figa
1/2 papryczki chilli
1/2 łyżki cukru
sól do smaku
kromki pieczywa WASA Z SEZAMEM

Wasa Sałatka rakowa z ziołowo - limonkową salsą - Julita Strzałkowska photo

Przygotowanie:

Ścieramy skórkę z limonki, wyciskamy sok, przekładamy do miseczki. Dodajemy drobno posiekane zioła, drobno pokrojoną suszoną figę i oliwę z oliwek oraz szczyptę soli. Salsę mieszamy i odstawiamy na 20 minut. Przygotowane ogony rakowe zalewamy ziołowo – limonkową salsą, dokładnie mieszamy, ewentualnie doprawiamy solą i odstawiamy do lodówki na kolejne 20 minut. Sałatkę układamy na pieczywie WASA, dekorujemy ziołami.

Wasa Sałatka rakowa z ziołowo - limonkową salsą - Julita Strzałkowska photo 4

Wasa Sałatka rakowa z ziołowo - limonkową salsą - Julita Strzałkowska photo3

www.wasa.pl