Sałatka pieczarkowa

28 stycznia 2010, dodał: Pyza
Artykuł zewnętrzny

robię domownikom taką sałatkę od lat, czasami nawet, na specjalne zamówienia znajomych, zabieram „michę” idąc do nich na imprezę

składniki:

  • 1 kg małych, białych pieczarek
  • 4 jajka
  • 5-6 ogórków kiszonych
  • 1 dość duża czerwona cebula
  • 1 puszka 400 g kukurydzy konserwowej
  • 3-4 łyżki siekanego koperku świeżego
  • kilka łyżek majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • do smaku: sól i mielony czarny pieprz

sposób przygotowania:

Pieczarki oczyścić ręcznikiem papierowym, wrzucić na wrzącą wodę, obgotować 10 min., odcedzić, przestudzić, pokroić w półplasterki. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, sparzyć, osączyć. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać, pokroić w kostkę. Ogórki pokroić w kostkę. Kukurydzę odcedzić. Wszystkie pokrojone składniki wrzucić do miski, dodać kukurydzę, koperek, majonez i musztardę, wymieszać dokładnie. Doprawić solą i pieprzem. Odstawić do lodówki na 1-2 godziny aby się przegryzła. Podawać jako dodatek do zimnych mięs i wędlin lub jako samodzielne danie. Jeśli ktoś lubi, może dodać pokrojonego w cieniutkie półplasterki pora, sałatka będzie ostrzejsza. Pieczarki przed pokrojeniem trzeba lekko odciskać w dłoniach, inaczej sałatka będzie zbyt rzadka.

file1264707650



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz