Sałatka pieczarkowa

28 stycznia 2010, dodał: Pyza
Artykuł zewnętrzny

robię domownikom taką sałatkę od lat, czasami nawet, na specjalne zamówienia znajomych, zabieram „michę” idąc do nich na imprezę

składniki:

  • 1 kg małych, białych pieczarek
  • 4 jajka
  • 5-6 ogórków kiszonych
  • 1 dość duża czerwona cebula
  • 1 puszka 400 g kukurydzy konserwowej
  • 3-4 łyżki siekanego koperku świeżego
  • kilka łyżek majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • do smaku: sól i mielony czarny pieprz

sposób przygotowania:

Pieczarki oczyścić ręcznikiem papierowym, wrzucić na wrzącą wodę, obgotować 10 min., odcedzić, przestudzić, pokroić w półplasterki. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, sparzyć, osączyć. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać, pokroić w kostkę. Ogórki pokroić w kostkę. Kukurydzę odcedzić. Wszystkie pokrojone składniki wrzucić do miski, dodać kukurydzę, koperek, majonez i musztardę, wymieszać dokładnie. Doprawić solą i pieprzem. Odstawić do lodówki na 1-2 godziny aby się przegryzła. Podawać jako dodatek do zimnych mięs i wędlin lub jako samodzielne danie. Jeśli ktoś lubi, może dodać pokrojonego w cieniutkie półplasterki pora, sałatka będzie ostrzejsza. Pieczarki przed pokrojeniem trzeba lekko odciskać w dłoniach, inaczej sałatka będzie zbyt rzadka.

file1264707650



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...