Sałatka pieczarkowa
Artykuł zewnętrzny
robię domownikom taką sałatkę od lat, czasami nawet, na specjalne zamówienia znajomych, zabieram „michę” idąc do nich na imprezę
składniki:
- 1 kg małych, białych pieczarek
- 4 jajka
- 5-6 ogórków kiszonych
- 1 dość duża czerwona cebula
- 1 puszka 400 g kukurydzy konserwowej
- 3-4 łyżki siekanego koperku świeżego
- kilka łyżek majonezu
- 1 łyżeczka musztardy
- do smaku: sól i mielony czarny pieprz
sposób przygotowania:
Pieczarki oczyścić ręcznikiem papierowym, wrzucić na wrzącą wodę, obgotować 10 min., odcedzić, przestudzić, pokroić w półplasterki. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, sparzyć, osączyć. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać, pokroić w kostkę. Ogórki pokroić w kostkę. Kukurydzę odcedzić. Wszystkie pokrojone składniki wrzucić do miski, dodać kukurydzę, koperek, majonez i musztardę, wymieszać dokładnie. Doprawić solą i pieprzem. Odstawić do lodówki na 1-2 godziny aby się przegryzła. Podawać jako dodatek do zimnych mięs i wędlin lub jako samodzielne danie. Jeśli ktoś lubi, może dodać pokrojonego w cieniutkie półplasterki pora, sałatka będzie ostrzejsza. Pieczarki przed pokrojeniem trzeba lekko odciskać w dłoniach, inaczej sałatka będzie zbyt rzadka.