Sałatka niczym jak z McDonald’s
Artykuł zewnętrzny
do sałatki
- pomidor duży 2 sztuki
- ogórek zielony 2 sztuki
- cebula pokrojona w cieniutkie paski 50 gram
- marchewka pół sztuki
- sałata zielona pół główki
- sałata rzymska kilka liści
- dressing czosnkowy Develey 3-4 łyżki
- sos vinagrette 1 opakowanie
do kurczaka
- pierś z kurczaka podwójna
- mąka kilka łyżek
- woda przegotowana kilka łyżek
- sól
- pieprz
- przyprawa do kurczaka
- płatki kukurydziane corn flakes 150-200 gram
- olej
Sposób przyrządzenia:
W miseczce mieszamy mąkę z wodą, dodajemy sól i pieprz, ucieramy na gładko. Z filetów usuwamy tłuszcz, kroimy na większe kawałki, ale nie rozbijamy, nacieramy odrobinkę przyprawą do kurczaka. Następnie maczamy w cieście i obtaczamy w rozgniecionych płatkach kukurydzianych. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoto. Do dużej miski wrzucamy porwane liście sałat, pokrojonego w plasterki ogórka, cebulę, pomidory w ćwiartki lub plastry, marchewkę obraną i pokrojoną w cienkie słupki. Wlewamy dressing czosnkowy i przyrządzony sos vinagrette, mieszamy dokładnie. Kurczaka po usmażeniu osączamy na papierze. Sałatkę nabieramy do miseczek, a na wierzch dajemy usmażonego kurczaka.