Sałatka nicejska z tuńczykiem

7 lutego 2014, dodał: plomien
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

  • 6 średnich małych ziemniaków
  • 6 jajek
  • 1 duża czerwona cebula
  • 1 żółta papryka
  • 6 pomidorków
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 1 główka sałaty

Na sos winegret:

  • 1 cytryna
  • 7 łyżek oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • Zioła prowansalskie
  • Sól, pieprz

Przygotowanie:

  • Ziemniaki obierz i ugotuj w lekko posolonej wodzie. Następnie odcedź, wystudź i pokrój w plasterki. Jajka ugotuj na twardo, obierz ze skorupki, a gdy wystygną, potnij na cząstki.
  • Cebulę obierz, pokrój w półplasterki. Paprykę rozetnij, usuń środek z pestkami, strąk potnij w paseczki. Pomidorki podziel na połówki. Tuńczyka osącz. Sałatę porwij na kawałki.
  • Rozdrobnione składniki wymieszaj w salaterce. Przypraw do smaku solą, pieprzem i ziołami. Z cytryny wyciśnij sok, utrzyj go z odrobiną soli i pieprzu. Dodaj oliwę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Ubij na jednolity sos. Polej nim sałatkę.

 

file1391778670