Sałatka nicejska z tuńczykiem
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
- 6 średnich małych ziemniaków
- 6 jajek
- 1 duża czerwona cebula
- 1 żółta papryka
- 6 pomidorków
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- 1 główka sałaty
Na sos winegret:
- 1 cytryna
- 7 łyżek oliwy
- 2 ząbki czosnku
- Zioła prowansalskie
- Sól, pieprz
Przygotowanie:
- Ziemniaki obierz i ugotuj w lekko posolonej wodzie. Następnie odcedź, wystudź i pokrój w plasterki. Jajka ugotuj na twardo, obierz ze skorupki, a gdy wystygną, potnij na cząstki.
- Cebulę obierz, pokrój w półplasterki. Paprykę rozetnij, usuń środek z pestkami, strąk potnij w paseczki. Pomidorki podziel na połówki. Tuńczyka osącz. Sałatę porwij na kawałki.
- Rozdrobnione składniki wymieszaj w salaterce. Przypraw do smaku solą, pieprzem i ziołami. Z cytryny wyciśnij sok, utrzyj go z odrobiną soli i pieprzu. Dodaj oliwę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Ubij na jednolity sos. Polej nim sałatkę.