Sałatka na migrenę. Pomaga na zwalczenie bólu

14 listopada 2024, dodał: Marta Dasińska

Migrena jest najczęstszą przyczyną silnego bólu głowy o charakterze nawracającym oraz pulsującym, zazwyczaj zlokalizowanym jednostronnie. To także występujące objawy towarzyszące takie jak nudności, wymioty oraz nadwrażliwość na światło i dźwięki, a także zapachy. Napad migreny może trwać nawet 72 godzin, co potrafi bardzo skutecznie utrudniać życie.

Dla wszystkich, którzy mają problem z nawracającą migreną polecamy polubienie sałatki ze szpinakiem i truskawkami. Dieta bogata w takie składniki może pomóc skutecznie złagodzić uciążliwe objawy. Jak pozbyć się migreny? W terapii migreny stosuje się leczenie doraźne (przerywające napad bólu głowy) oraz leczenie profilaktyczne. Pacjentom z migreną poleca się psychoterapię, treningi relaksacyjne oraz modyfikację stylu życia. Ważną rolę w profilaktyce migreny odgrywają także czynniki związane ze stylem życia, takie jak dieta. Jak powinna wyglądać dieta migrenowa? Jadłospis dla migrenowców powinien być oparty na różnokolorowych, świeżych warzywach i owocach, roślinach strączkowych oraz nasionach oleistych (np. siemię lniane), co może skutecznie pomóc złagodzić uciążliwe objawy.

Udowodniono, że magnez ma wpływ na zmniejszenie częstotliwości i ciężkości napadów migreny. Warto więc zadbać o dietę bogatą w takie produkty jak pełnoziarniste produkty zbożowe, kasze, orzechy, nasiona, czy kakao, ważnym źródłem magnezu jest także szpinak i natka pietruszki oraz woda mineralna. Innym składnikiem odżywczym o działaniu przeciwmigrenowym jest witamina D. Osoby chorujące na migrenę częściej cierpią na niedobory tej witaminy, a jej uzupełnienie może prowadzić do zmniejszenia częstotliwości napadów. Naturalna witamina D występuje w tłustych rybach (węgorz, łosoś, śledź, makrela) oraz w nabiale (jajka, sery, mleka). Do składników korzystnych w zapobieganiu migrenom zaliczane są również nutraceutyki, a konkretnie: koenzym Q10 (tłuste ryby, pistacje, sezam, truskawki, szpinak czy brokuły), L-karnityna (w mięsie, rybach i produktach mlecznych) i kwas liponowy (brokuły, pomidory, ziemniaki, buraki, szpinak czy brukselka). Ponadto truskawki dostarczają naszemu ciału witaminy C, A, B1, B2 oraz PP, która m.in. reguluje dotlenienie krwi. Truskawka ma więcej witaminy C niż cytryna i grejpfrut. Warto zwrócić uwagę na to, że mrożone tracą tylko 2 mg witaminy C, wciąż więc pozostaje jej aż 60 mg. Proces mrożenia korzystnie wpływa na prowitaminę A, której ilość podczas zamrażania się zwiększa. Jak wiadomo witamina ta jest naturalnym pobudzaczem metabolizmu, ponieważ wchodzi w interakcje z kwasami układu pokarmowego i wzmaga efekt spalania kalorii. Według jednej diagnozy zwiększone dawki witaminy C są wskazane u osób, które borykają się z chorobą kostno-stawową potocznie zwaną osteoporozą. Z kolei brukselka jest wskazana kiedy czujesz się ociężale i ospale. Zawiera ona bowiem siarkę, witaminę K oraz kwasy omega-3 ,które skutecznie likwidują stany zapalne. Kiedy chcesz oczyścić  swój organizm to wprowadź do swoich posiłków brukselkę i jedz ją regularnie. Poniżej podajemy przepis na optymalne wykorzystanie tych składników w walce z migreną.

 

Składniki:

Sos balsamiczny
– 1/2 szklanki oliwy z oliwek lub oleju lnianego
– 1/4 szklanki czystego syropu klonowego
– 1/4 szklanki octu balsamicznego
– 1 ząbek czosnku posiekany
– 1/4 łyżeczki papryki
– 1/4 łyżeczki soli
– szczypta białego pieprzu
– 2 łyżki nasion sezamu i migdałów
– 1 łyżka maku
Sałatka
– 5 szklanek szpinaku baby
– 1 szklanka pokrojonych truskawek
– 1 awokado pokrojone w plasterki
– 1/2 szklanki zielonej cebuli pokrojonej w plasterki

Przygotowanie:

Połączyć wszystkie składniki sosu w słoiku i dobrze wstrząsnąć. Składniki sałatki wymieszać w w dużej misce sałatkowej. Na wierzchu posypać migdałami. Skropić dressingiem i natychmiast podawać.