sałatka na ciepło ze smażonych kurek

29 kwietnia 2009,
dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

składniki:

600 g świeżych kurek
3 dymki ze szczypiorkiem
50 ml oliwy z oliwek do smażenia
3 ząbki posiekanego czosnku
50 ml białego wina
2 łyżki masła cytrynowego
12 główek białych szparagów
12 główek zielonych szparagów
100 g pomidorów bez skóry i nasion
1 mały pęczek świeżego koperku
Kilka gałązek świeżego tymianku
200 g ugotowanej ośmiornicy
200 g bukietu ulubionych sałat
80 g ulubionych kiełków
1 łyżka prażonych pestek słonecznika
50 g sera parmezan
Sól
Grubo mielony czarny pieprz

Na rozgrzanej oliwie z oliwek zeszklić pokrojoną w kostkę dymkę, dodać oczyszczone i umyte kurki, po chwili wrzucić czosnek, wlać białe wino i dodawać kolejno masło cytrynowe, posiekany szczypior i koperek. Kurki doprawić świeżym tymiankiem, solą i grubo mielonym pieprzem, a następnie dodać pokrojone w grubą kostkę pomidory i główki szparagów.
Sałaty porwać, wymieszać z kiełkami i ułożyć na talerzu.
Ośmiornicę oprószyć pieprzem cytrynowym, chwilę grillować i pokroić w plastry.
Gorące smażone kurki ułożyć na sałatach z kiełkami, na nich umieścić plastry grillowanej ośmiornicy. Przed podaniem sałatkę posypać pestkami słonecznika i płatkami tartego parmezanu.

źródło: www.prymat.pl



FORUM - bieżące dyskusje

Uzbekistan i Kazachstan
Jakoś mnie tam nie ciągnie - wolę bardziej cywilizowane miejsca....
kąpiel noworodka
Szare mydlo jest najlepsze, ale dziś mamy Ci nie docenią bo jest zbyt...
Perfumy i Internet
Jeśli zapach jest już sprawdzony, to jak najbardziej można polować na cenowe okazje ulubionych...
Jak przygotować się do pracy w ogro…
Jak ktoś wie, jak się za to zabrać, to z samodzielnego założenia ogrodu...