Sałatka makaronowa ze szpinakiem i kurczakiem
Składniki:
1 opakowanie szpinaku
1 pierś podwójna z kurczaka
4 łyżki oleju
1 opakowanie makaronu kokardki
1 łyżka masła
3 ząbki czosnku
200 ml śmietany 30 %
10 dag sera żółtego
sól, pieprz
Przygotowanie:
Piersi kurczaka kroimy w paski 1cm x 1,5 cm, przyprawiamy solą i pieprzem i smażymy na rozgrzanym oleju. W międzyczasie gotujemy opakowanie makaronu kokardki al dente. Na roztopione masło wyciskamy czosnek, smażymy do zeszklenia, trzeba uważać żeby nie przypalić, bo będzie gorzki. Na to wrzucamy szpinak i dusimy pod przykryciem 20 minut. Po tym czasie podlewamy śmietanką i wrzucamy starty ser żółty. Mieszamy do rozpuszczenia sera i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. W misce mieszamy makaron kurczaka i szpinak. Sałatka gotowa sycąca i pyszna.