Sałatka litewska
Pyszna i bardzo zdrowa, niskokaloryczna z dużą zawartością witaminy C tak bardzo potrzebnej całej rodzinie zimą. Łatwa i szybka w przygotowaniu a do tego niezwykle tania.
Składniki:
1/2 kg młodych ziemniaków,
400 dag buraków
250 dag kiszonej kapusty,
1 mała cebula,
3 łyżki oleju (koniecznie słonecznikowego)
sól i pieprz do smaku
Ziemniaki dokładnie myjemy i gotujemy w mundurkach, obrane buraki gotujemy (uzyskany z nich barszcz pijemyJ), kiszoną kapustę płuczemy i odsączmy z wody, cebulkę smażymy na oleju aż do momentu zeszklenia na jasno złoty kolor – nie przypalamy. Ziemniaki obieramy ze skórek i kroimy w kostkę, buraki trzemy na tarce w najgrubsze wiórka, kapustę siekamy. Mieszamy składniki: ziemniaki, buraki kapustę i cebule, całość doprawiamy do smaku pieprzem i solą oraz polewamy olejem na którym smażyliśmy cebulkę. Całość zyska śliczny ciemnoróżowy kolor, apetycznie wyglądający ozdobiony zielenią na przykład szczypiorku. Świetnie smakuje zarówno z pieczonymi jak i gotowanymi mięsami a także na kanapce z wędliną.
Gorąco polecam!