Sałatka Koloska

14 sierpnia 2010, dodał: Monika
Artykuł zewnętrzny

Składniki

750 g niedużych młodych ziemniaków
2 cytryny
1 czubata łyżeczka musztardy Dijon
2 łyżeczki musztardy z całymi ziarnami gorczycy
70ml oliwy z oliwek
szczypta piment d\’espelette (lub ostrej chili)
1 czerwona cebula pokrojona w drobną kosteczkę
garść natki pietruszki dość grubo posiekanej
gałązka świeżego rozmarynu
sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

Posiekaną drobniutko cebulę zalewamy sokiem z jednej cytryny i odstawiamy pod przykryciem na ok 30 minut. Szorujemy ziemniaki (nie obieramy!), gotujemy je w osolonej wodzie i razem ze skórką, jeszcze gorące kroimy na ok 1cm plastry. Drugą cytrynę szorujemy dokładnie i wyparzamy. Zcinamy z niej skórkę (lub ocieramy tarką) i  wyciskamy sok. Dodajemy do cytryny ze skórką obie musztardy, oliwę z  oliwek i dobrze razem mieszamy aż powstanie gładka, dość gęsta emulsja. Gorące plastry ziemniaków , doprawiamy do smaku solą, dość mocno pieprzem . Odstawiamy by nieco przestygły. Dodajemy SWOJSKIE ZIOŁA posiekaną natkę, pocięte drobno igiełki rozmarynu i cebulę razem z  sokiem, w którym się marynowała. mieszamy i od razu podajemy:)