Sałatka Koloska

14 sierpnia 2010, dodał: Monika
Artykuł zewnętrzny

Składniki

750 g niedużych młodych ziemniaków
2 cytryny
1 czubata łyżeczka musztardy Dijon
2 łyżeczki musztardy z całymi ziarnami gorczycy
70ml oliwy z oliwek
szczypta piment d\’espelette (lub ostrej chili)
1 czerwona cebula pokrojona w drobną kosteczkę
garść natki pietruszki dość grubo posiekanej
gałązka świeżego rozmarynu
sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

Posiekaną drobniutko cebulę zalewamy sokiem z jednej cytryny i odstawiamy pod przykryciem na ok 30 minut. Szorujemy ziemniaki (nie obieramy!), gotujemy je w osolonej wodzie i razem ze skórką, jeszcze gorące kroimy na ok 1cm plastry. Drugą cytrynę szorujemy dokładnie i wyparzamy. Zcinamy z niej skórkę (lub ocieramy tarką) i  wyciskamy sok. Dodajemy do cytryny ze skórką obie musztardy, oliwę z  oliwek i dobrze razem mieszamy aż powstanie gładka, dość gęsta emulsja. Gorące plastry ziemniaków , doprawiamy do smaku solą, dość mocno pieprzem . Odstawiamy by nieco przestygły. Dodajemy SWOJSKIE ZIOŁA posiekaną natkę, pocięte drobno igiełki rozmarynu i cebulę razem z  sokiem, w którym się marynowała. mieszamy i od razu podajemy:)



FORUM - bieżące dyskusje

Odciski na palcach stóp
Im dłużej się naciska te same części stopy ,tym większe ryzyko odcisków....
Najdziwniejsze prace domowe Waszych…
Napisanie wiersza. No nie każde dziecko to materiał na poetę:)
Nocleg Rewa
Ceny i w domkach już oszalały, taniej i przyjemniej jest wyjechać za granicę, naprawdę....
Zazdrość o byłą partnerkę chłopaka…
Wiele dziewczyn jest zadrosnych, bo czują się niepewnie w związku, czyli facet...