Sałatka jarzynowa – tradycyjna potrawa, przepis oryginalny

19 listopada 2013, dodał: Izabela77
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

– 3 marchewki

– 2 pietruszki

– 1 seler

– 5 ziemniaków

– 4 jajka

– 2 ogórki kiszone

– cebula czerwona

– 1 puszka kukurydzy

– 1 puszka groszku

– 500-800 ml majonezu

– 4 łyżki musztardy sarepskiej

– pieprz

– sól

Przygotowanie:

 

Marchewkę, pietruszkę, seler, ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości.  Jajka gotujemy na twardo. Groszek i kukurydzę odcedzamy na sitku.

Ugotowane i ostudzone warzywa kroimy w drobną kostkę, jajka obieramy, kroimy w drobną kostkę razem z ogórkiem kiszonym i cebulą. Dodajemy odcedzony groszek i kukurydzę, mieszamy z musztardą, majonezem i pieprzem, przed soleniem próbujemy, bo ogórki mogły być słone i wtedy sól będzie nie potrzebna.

Odkładamy do lodówki do przejścia smaków.