Sałatka jarzynowa – tradycyjna potrawa, przepis oryginalny
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
– 3 marchewki
– 2 pietruszki
– 1 seler
– 5 ziemniaków
– 4 jajka
– 2 ogórki kiszone
– cebula czerwona
– 1 puszka kukurydzy
– 1 puszka groszku
– 500-800 ml majonezu
– 4 łyżki musztardy sarepskiej
– pieprz
– sól
Przygotowanie:
Marchewkę, pietruszkę, seler, ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości. Jajka gotujemy na twardo. Groszek i kukurydzę odcedzamy na sitku.
Ugotowane i ostudzone warzywa kroimy w drobną kostkę, jajka obieramy, kroimy w drobną kostkę razem z ogórkiem kiszonym i cebulą. Dodajemy odcedzony groszek i kukurydzę, mieszamy z musztardą, majonezem i pieprzem, przed soleniem próbujemy, bo ogórki mogły być słone i wtedy sól będzie nie potrzebna.
Odkładamy do lodówki do przejścia smaków.