Podsmażamy na patelni kawałki piersi z kurczaka, kiedy już się zrumieni posypujemy przyprawą do gyrosa np. Kamis.
Ostudzone kawałki kurczaka układamy na dnie naczynia, na kurczaka kładziemy drobno pokrojoną cebulkę, całość posypujemy odrobiną przyprawy gyrosa, na całości rozprowadzamy łyżką majonez (najlepszy kętrzyński, bo jest wyrazisty w smaku) i wyciskamy trochę ketchupu (dowolny smak), kolejną warstwę sałatki stanowią drobno pokrojone ogórki w occie (korniszony), na nie rozkładamy czerwoną fasolkę konserwową, na to rozprowadzamy łyżką majonez i ketchup, a następnie kładziemy kukurydzę konserwową, powtarzamy czynność z majonezem i ketchupem, na wierzch układamy drobno posiekaną kapustę pekińską, całość posypujemy delikatnie przyprawą Gyros i dekorujemy:-) przepis pochodzi od znajomych z Mazur i od kiedy trafił do mojej kuchni stał się jedną z ulubionych sałatek domowników. Sałatka bardzo ładnie prezentuje się w przezroczystym wyższym naczyniu.