Sałatka Guacamole
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
- 1 kg pomidorów
- 1 żółta papryka, pokrojona w kostkę
- 400g czerwonej fasoli, opłukanej i osuszonej
- 1/2 szklanki pokrojonej w kostkę czerwonej cebuli
- 2 łyżki zmielonej papryczki jalapeno
- 1/2 łyżeczki świeżo startej skórki limonki
- 1/4 szklanki świeżo wyciśniętego soku z limonki (2 limonki)
- 1/4 szklanki dobrej oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- 1/2 łyżeczki zmielonego czosnku
- 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
- 2 dojrzałe awokado, bez pestek, obrane, pokrojone w kostkę
Sposób przygotowania:
Umieścić pomidory, paprykę żółtą, czerwoną fasolę, czerwoną cebulę, paprykę jalapeno i skórkę z limonki w dużej misce. Wymieszać sok z limonki, oliwę z oliwek, sól, pieprz, czosnek, pieprz cayenne i polać warzywa. Dobrze wymieszać.
Tuż przed podaniem włożyć awokado do sałatki. Podawać w temperaturze pokojowej.
Smacznego!