Sałatka do obiadu i nie tylko

23 listopada 2009, dodał: Pyza
Artykuł zewnętrzny

Każda sałatka, nawet najzwyklejsza, nabierze smaku i zamieni się w  elegancką przystawkę jeśli ładnie ją podamy.

Składniki

  • 4 dość duże pomidory
  • 1 średni ogórek gruntowy lub 1/2 szklarniowego
  • 2 ogórki kiszone
  • 1/3 szkl. ziaren kukurydzy (konserwowej lub świeżej, ugotowanej)
  • 2 cebulki dymki razem ze szczypiorkiem
  • czubata łyżka siekanego koperku
  • 2 łyżki oliwy extra virgine
  • 3 ząbki kiszonego czosnku
  • do smaku: sól, pieprz mielony

Opis przygotowania

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki. Z wierzchu przyciąć tak aby po odwróceniu pomidor ładnie stał, odkroić spód (tę część gdzie był ogonek) i  wydrążyć delikatnie środek, który następnie pokroić w kostkę. Ogórek świeży, razem ze skórką, ogórki małosolne i cebulkę pokroić w kosteczkę, szczypiorek, koperek i czosnek posiekać. Rozdrobnione składniki przełożyć do miseczki, wymieszać dodając kukurydzę, oliwę i przyprawy. Odstawić na kilka minut aby smaki się przegryzły. Powstałą sałatką napełnić czubato pomidorowe miseczki, przybrać zieleniną. Podawać jako surówkę obiadową, dodatek do mięs lub przystawkę.

file1259006085