Sałatka do obiadu i nie tylko
Artykuł zewnętrzny
Każda sałatka, nawet najzwyklejsza, nabierze smaku i zamieni się w elegancką przystawkę jeśli ładnie ją podamy.
Składniki
- 4 dość duże pomidory
- 1 średni ogórek gruntowy lub 1/2 szklarniowego
- 2 ogórki kiszone
- 1/3 szkl. ziaren kukurydzy (konserwowej lub świeżej, ugotowanej)
- 2 cebulki dymki razem ze szczypiorkiem
- czubata łyżka siekanego koperku
- 2 łyżki oliwy extra virgine
- 3 ząbki kiszonego czosnku
- do smaku: sól, pieprz mielony
Opis przygotowania
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki. Z wierzchu przyciąć tak aby po odwróceniu pomidor ładnie stał, odkroić spód (tę część gdzie był ogonek) i wydrążyć delikatnie środek, który następnie pokroić w kostkę. Ogórek świeży, razem ze skórką, ogórki małosolne i cebulkę pokroić w kosteczkę, szczypiorek, koperek i czosnek posiekać. Rozdrobnione składniki przełożyć do miseczki, wymieszać dodając kukurydzę, oliwę i przyprawy. Odstawić na kilka minut aby smaki się przegryzły. Powstałą sałatką napełnić czubato pomidorowe miseczki, przybrać zieleniną. Podawać jako surówkę obiadową, dodatek do mięs lub przystawkę.