Sałatka do dań z grilla
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
- 1 główka sałaty
- 50g oliwek czarnych
- 1 ogórek
- 1 pęczek rzodkiewki
- 4 kromki chleba
- 8 kulek sera mozzarella lub bryndzy owczej
- 6 łyżek oliwy
- 2 łyżki octu
- 1 łyżeczka musztardy
- 1/2 pęczka szczypiorku
- sól, pieprz, oliwa do smażenia
Sposób przygotowania:
Liście sałaty umyć i osuszyć. Porozrywać na niewielkie kawałki i ułożyć na salaterce. Oliwki wypestkować. Rzodkiewki i ogórki umyć i pokroić w plasterki. Dodać wszystko do sałaty. Szczypiorek opłukać i drobno posztakować. Z chleba usunąć skórkę. Miękisz pokroić w kostkę. Przysmażyć na dużej ilości silnie rozgrzanej oliwy na złoty kolor. Osączyć z nadmiaru oliwy i dodać do pozostałych składników. Dodać kulki mozzarelli lub bryndzy. Oliwę połączyć z solą, pieprzem i musztardą. Wymieszac sałatkę, posypać szczypiorkiem i podać.
nadesłała czytelniczka:
Danisława H.