Sałatka do dań z grilla

23 czerwca 2009, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

  • 1 główka sałaty
  • 50g oliwek czarnych
  • 1 ogórek
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • 4 kromki chleba
  • 8 kulek sera mozzarella lub bryndzy owczej
  • 6 łyżek oliwy
  • 2 łyżki octu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • sól, pieprz, oliwa do smażenia

Sposób przygotowania:

Liście sałaty umyć i osuszyć. Porozrywać na niewielkie kawałki i ułożyć na salaterce. Oliwki wypestkować. Rzodkiewki i ogórki umyć i pokroić w plasterki. Dodać wszystko do sałaty. Szczypiorek opłukać i drobno posztakować. Z chleba usunąć skórkę. Miękisz pokroić w kostkę. Przysmażyć na dużej ilości silnie rozgrzanej oliwy na złoty kolor. Osączyć z nadmiaru oliwy i dodać do pozostałych składników. Dodać kulki mozzarelli lub bryndzy. Oliwę połączyć z solą, pieprzem i musztardą. Wymieszac sałatkę, posypać szczypiorkiem i podać.

nadesłała czytelniczka:
Danisława H.