Sałatka cytrusowa

28 stycznia 2009, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

soczysta sałatka z witaminą C, wyśmienita do mięs

– pęczek rukoli
– duża pomarańcza
– pęczek rzodkiewek
– 2 łyżki oliwy
– 1 łyzka octu winnego
– sól, pieprz

Rukolę opłukać i osuszyć, porwać na małe kawałki, pomarańczę wyparzyć, z połowy zetrzeć na tarce skórkę, następnie owoc całkowicie obrać, usunąć biała błonę, pokroić w kawałki, rzodkiewki umyć, pokroić w cienkie plasterki. W półmisku ułożyć rukolę, pomarańcze, rzodkiewki, oliwe wymieszać ze skórką pomarańczową i octem winnym, doprawić solą i pieprzem, sosem polać sałatkę.soczysta sałatka z witaminą C, wyśmienita do mięs

– pęczek rukoli
– duża pomarańcza
– pęczek rzodkiewek
– 2 łyżki oliwy
– 1 łyzka octu winnego
– sól, pieprz

Rukolę opłukać i osuszyć, porwać na małe kawałki, pomarańczę wyparzyć, z połowy zetrzeć na tarce skórkę, następnie owoc całkowicie obrać, usunąć biała błonę, pokroić w kawałki, rzodkiewki umyć, pokroić w cienkie plasterki. W półmisku ułożyć rukolę, pomarańcze, rzodkiewki, oliwe wymieszać ze skórką pomarańczową i octem winnym, doprawić solą i pieprzem, sosem polać sałatkę.