Sałatka Cesar

26 kwietnia 2011, dodał: Alfa i Omega
Artykuł zewnętrzny

składniki

2 główki sałaty rzymskiej
1/4 szklanki oliwy z oliwek
3 ząbki czosnku
1/2 pokrojonej w kostkę bułki
2 jaja
łyżeczka sosu Worcester
sok wyciśnięty z cytryny
1/2 szklanki startego parmezanu
sól, pieprz

Liście sałaty opłukać i osuszyć. Czosnek obrać, rozetrzeć z pokrojoną bułką i 2 łyżkami oliwy, zrumienić na blasze lub patelni. Jajka ugotować (niecałe 2 minuty), po kilku minutach obrać. Do soku z cytryny dodać sos, sól, pieprz i jajka i utrzeć, dolewać pozostałą oliwę i mieszać do uzyskania majonezu. Sałatę posypać grzankami i parmezanem, polać sosem, do sałatki można dodać paski grillowanego kurczaka lub plasterki wysmażonego bekonu.