Sałatka brokułowa lepszej nie zjesz. Biegnij do warzywniaka po składniki
Brokuły cieszą się w ostatnich latach dużym zainteresowaniem ze względu na bogatą zawartość składników odżywczych i liczne korzyści zdrowotne. Brokuły nie są lubiane przez wszystkich, ale warto włączyć je do swojego menu i korzystać z ich dobroczynnych właściwości. Zdrowie i odżywianie są ze sobą ściśle powiązane dlatego polecamy sałatkę brokułową z dodatkiem słodkich pomidorków koktajlowych, słonej fety i gotowanych jajek z wyrazistym sosem czosnkowym.
Brokuły oferują różne korzyści zdrowotne ze względu na bogatą zawartość składników odżywczych. Są bogatym źródłem błonnika, witamin (A, C i K), minerałów (wapnia, potasu i żelaza) oraz przeciwutleniaczy. Zawierają też związki bioaktywne, takie jak flawonoidy, glukozynolany, sulforafan i indolo-3-karbinol, z których wszystkie mają znaczące działanie prozdrowotne. Przeciwutleniacze pomagają chronić komórki przed uszkodzeniami powodowanymi przez szkodliwe wolne rodniki i zmniejszają ryzyko chorób przewlekłych, mają też silne działanie przeciwutleniające, przeciwzapalne i przeciwnowotworowe.
Brokuły są dobrym źródłem błonnika pokarmowego, który wspomaga trawienie, wspiera zdrowy układ trawienny, regulując wypróżnienia i promując zdrowy mikrobiom jelitowy oraz zapewniają uczucie sytości, dzięki czemu mogą pomóc kontrolować wagę i promować zdrowy metabolizm. Wskazuje się, że brokuły pomagają obniżyć poziom cholesterolu, utrzymać zdrowe ciśnienie krwi i poprawić czynność układu sercowo-naczyniowego. Wysoki poziom witaminy A i innych przeciwutleniaczy w brokułach wspomaga zdrowie oczu, a wysoka zawartość witaminy C wzmacnia układ odpornościowy i wspomaga produkcję kolagenu, gojenie się ran i wchłanianie żelaza. Brokuły są też dobrym źródłem wapnia, niezbędnym do utrzymania mocnych kości i zapobiegania osteoporozie oraz witaminy K, która jest niezbędna dla zdrowia kości. Brokuły mają niską zawartość kalorii.
Sałatka z brokułów nie tylko pyszna, ale i zdrowa
Brokuły są blisko spokrewnione z kapustą, brukselką, jarmużem i kalafiorem – roślinami jadalnymi, określanymi łącznie jako warzywa krzyżowe. Różne metody gotowania, takie jak gotowanie w wodzie, podgrzewanie w kuchence mikrofalowej, smażenie czy gotowanie na parze lekko zmieniają skład składników odżywczych warzyw, szczególnie zmniejszając zawartość witaminy C, a także rozpuszczalnego białka i cukru. Jednak brokuły są zawsze zdrowym dodatkiem do diety, zarówno gotowane, jak i surowe. Eksperymentowanie z różnymi przyprawami i przyprawami może dodać smaku brokułom bez uszczerbku dla jego wartości odżywczych.
Pyszna sałatka brokułowa z jajkiem
Składniki:
– 1 brokuł
– 4 jajka
– 15-20 dojrzałych pomidorków koktajlowych
– 100 g sera feta
– garść pestek słonecznika
– zielony koperek wg uznania
Dressing:
– 2 łyżki majonezu
– 2 łyżki jogurtu naturalnego
– pieprz i sól do smaku
– szczypta oregano
– 1 ząbek czosnku
Przygotowanie:
Brokuły podzielić na różyczki i ugotować al dente. Możemy ugotować w wodzie lub na parze. Jajka ugotować na twardo i pokroić w grubą kostkę. Pomidorki umyć i odsączyć, koperek drobno posiekać. Pestki słonecznika uprażyć na suchej patelni. Fetę pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wrzucić do salaterki. Wymieszać jogurt z majonezem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawić pieprzem i oregano. Pamiętając, że ser feta jest słony nie zalecamy mocnego dosalania dressingu. Jednak jest to decyzja uznaniowa. Dodajemy sos czosnkowy do sałatki i lekko mieszamy.