Sałatka brokułowa lepszej nie zjesz. Biegnij do warzywniaka po składniki

6 lipca 2024, dodał: Marta Dasińska

Brokuły cieszą się w ostatnich latach dużym zainteresowaniem ze względu na bogatą zawartość składników odżywczych i liczne korzyści zdrowotne. Brokuły nie są lubiane przez wszystkich, ale warto włączyć je do swojego menu i korzystać z ich dobroczynnych właściwości. Zdrowie i odżywianie są ze sobą ściśle powiązane dlatego polecamy sałatkę brokułową z dodatkiem słodkich pomidorków koktajlowych, słonej fety i gotowanych jajek z wyrazistym sosem czosnkowym. 

Brokuły oferują różne korzyści zdrowotne ze względu na bogatą zawartość składników odżywczych. Są bogatym źródłem błonnika, witamin (A, C i K), minerałów (wapnia, potasu i żelaza) oraz przeciwutleniaczy. Zawierają też związki bioaktywne, takie jak flawonoidy, glukozynolany, sulforafan i indolo-3-karbinol, z których wszystkie mają znaczące działanie prozdrowotne. Przeciwutleniacze pomagają chronić komórki przed uszkodzeniami powodowanymi przez szkodliwe wolne rodniki i zmniejszają ryzyko chorób przewlekłych, mają też silne działanie przeciwutleniające, przeciwzapalne i przeciwnowotworowe.

sałatka brokułowa z jajkiem

Brokuły są dobrym źródłem błonnika pokarmowego, który wspomaga trawienie, wspiera zdrowy układ trawienny, regulując wypróżnienia i promując zdrowy mikrobiom jelitowy oraz zapewniają uczucie sytości, dzięki czemu mogą pomóc kontrolować wagę i promować zdrowy metabolizm. Wskazuje się, że brokuły pomagają obniżyć poziom cholesterolu, utrzymać zdrowe ciśnienie krwi i poprawić czynność układu sercowo-naczyniowego. Wysoki poziom witaminy A i innych przeciwutleniaczy w brokułach wspomaga zdrowie oczu, a wysoka zawartość witaminy C wzmacnia układ odpornościowy i wspomaga produkcję kolagenu, gojenie się ran i wchłanianie żelaza. Brokuły są też dobrym źródłem wapnia, niezbędnym do utrzymania mocnych kości i zapobiegania osteoporozie oraz witaminy K, która jest niezbędna dla zdrowia kości. Brokuły mają niską zawartość kalorii.

Sałatka z brokułów nie tylko pyszna, ale i zdrowa

Brokuły są blisko spokrewnione z kapustą, brukselką, jarmużem i kalafiorem – roślinami jadalnymi, określanymi łącznie jako warzywa krzyżowe. Różne metody gotowania, takie jak gotowanie w wodzie, podgrzewanie w kuchence mikrofalowej, smażenie czy gotowanie na parze lekko zmieniają skład składników odżywczych warzyw, szczególnie zmniejszając zawartość witaminy C, a także rozpuszczalnego białka i cukru. Jednak brokuły są zawsze zdrowym dodatkiem do diety, zarówno gotowane, jak i surowe. Eksperymentowanie z różnymi przyprawami i przyprawami może dodać smaku brokułom bez uszczerbku dla jego wartości odżywczych.

Sałatka z brokułów, pomidorków i jajek to pyszna i zdrowa przekąska, która idealnie sprawdza się do pracy, na śniadanie lub na podwieczorek. Taka sałatka na zimno polana kremowym czosnkowym dressingiem może też stanowić świetny dodatek do dania głównego. Sałatka składa się ze świeżych brokułów i dojrzałych pomidorków koktajlowych oraz jajek gotowanych na twardo, wyraziście słonego sera feta i kremowego czosnkowego dressingu z majonezu i jogurtu naturalnego wymieszanego z czosnkiem i ziołami.
Czosnek bardzo łatwo włączyć do wielu potraw i nie warto z niego rezygnować. Stanowi idealne uzupełnienie większości pikantnych potraw, sałatek oraz różnych zup i sosów. Mocny smak czosnku dodaje uroku nawet zwykłym przepisom, które bez niego są często mało wyraziste i mdłe. Powszechnym sposobem wykorzystania czosnku jest wyciśnięcie kilku ząbków świeżego czosnku za pomocą prasy czosnkowej, a następnie wymieszanie go ze śmietaną, oliwą lub gotową potrawą.
Z pewnością przedstawiona propozycja na wykonanie sałatki brokułowej z jajkami, pomidorkami i fantastycznym czosnkowym dressingiem może być przekąską, którą pokocha Twoja rodzina. Przepis jest łatwy do wykonania i składa się z prostych składników.

sałatka z brokułów

Pyszna sałatka brokułowa z jajkiem

Składniki:
– 1 brokuł
– 4 jajka
– 15-20 dojrzałych pomidorków koktajlowych
– 100 g sera feta
– garść pestek słonecznika
– zielony koperek wg uznania
Dressing:
– 2 łyżki majonezu
– 2 łyżki jogurtu naturalnego
– pieprz i sól do smaku
– szczypta oregano
– 1 ząbek czosnku

Przygotowanie:
Brokuły podzielić na różyczki i ugotować al dente. Możemy ugotować w wodzie lub na parze. Jajka ugotować na twardo i pokroić w grubą kostkę. Pomidorki umyć i odsączyć, koperek drobno posiekać. Pestki słonecznika uprażyć na suchej patelni. Fetę pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wrzucić do salaterki. Wymieszać jogurt z majonezem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawić pieprzem i oregano. Pamiętając, że ser feta jest słony nie zalecamy mocnego dosalania dressingu. Jednak jest to decyzja uznaniowa. Dodajemy sos czosnkowy do sałatki i lekko mieszamy.