Sałatka „Bogactwo smaków”
Składniki:
• mix sałat z rukolą
• papryka
• ogórek zielony
• pomidor
• ser feta
• czerwona cebula
• pierś kurczaka (opcjonalnie)
• ostra musztarda – 1 łyżeczka
• ocet winny
• sok z ½ cytryny
• miód – 1 łyżeczka
• oliwa z oliwek
• woda
Sposób przygotowania:
1. Sałaty opłukać, odsączyć, większe części porwać na kawałki.
2. Paprykę, ogórka i pomidora pokroić na kawałki.
3. Cebulę czerwoną pokroić w cienkie plasterki.
4. Fetę pokroić w drobną kostkę.
5. Jeśli chcemy dodać pierś kurczaka, kroimy ją w kostkę, obtaczamy w przyprawach i podsmażamy na oleju. Po ostudzeniu dodajemy do pozostałych składników.
6. Z 1 łyżeczki musztardy, soku z cytryny, octu winnego, 1 łyżeczki miodu, oliwy z oliwek, soli, pieprzu i wody przygotować sos. Dokładnie wymieszać.
7. Składniki sałatki wymieszać w dużej misie, polać przygotowanym sosem, ponownie wymieszać.
Smacznego.