Sałata z tuńczykiem
Artykuł zewnętrzny
składniki:
- 1 puszka 185 g tuńczyka w kawałkach, w sosie własnym albo oleju
- kilka liści sałaty – rodzaj dowolny, ja użyłam karbowanej
- po kawałku papryki świeżej żółtej i czerwonej
- po 1/2 szkl. małych, zblanszowanych różyczek kalafiora i brokuła
- 1 pomidor
- ew. 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka majonezu
- 5-6 łyżek jogurtu naturalnego
- 2 łyżki posiekanego koperku
- garść listków natki pietruszki
- do smaku: sól, pieprz czarny mielony
sposób przygotowania:
Sałatę opłukać, dobrze osączyć, porwać na mniejsze kawałki. Paprykę pokroić w kostkę albo cienkie paski. Pomidora sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w półplasterki. Tuńczyka osączyć z wody lub oleju. 2-3 łyżeczki zalewy (wody lub oleju) połączyć z majonezem i jogurtem, doprawić dobrze solą i pieprzem, ew. dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Na półmisku ułożyć sałatę, na niej pomidora, paprykę, różyczki kalafiora i brukuła. Na całości rozrzucić kawałki tuńczyka. Sałatkę polać sosem i posypać zieleniną.