Sałata z różowym grejpfrutem
Artykuł zewnętrzny
Grejpfruty są dietetyczne, niezwykle zdrowe i ogromnie smaczne, chociaż wiele osób ich nie lubi. Ponieważ do tego grona się nie zaliczam, proponuję sałatkę właśnie z takim dodatkiem.
Składniki:
– zielona sałata
– grejpfrut różowy
– żurawina suszona
– słodka kukurydza konserwowa
– sól, pieprz do smaku
– ocet balsamiczny
Przygotowanie:
Sałatę dokładnie opłukać i porwać na kawałki (zasada by nie kroić nożem jest słuszna). włożyć do miseczki. Grejpfruta obrać dokładnie, pokroić na kawałki. Dodać do sałaty. Posolić i posypać pieprzem, wymieszać. Dodać żurawinę i kukurydzę, pokropić octem, pozostawić w lodówce na 20 min. Wymieszać, ewentualnie doprawić. Idealnie komponuje się z pieczonym i duszonym mięsem oraz smażoną rybą.