Sałata z owocami i miętą
Artykuł zewnętrzny
składniki:
- kilka liści sałaty masłowej
- kilka liści sałaty karbowanej (zielonej i czerwonej)
- 1-2 garści listków mięty
- 1-1,5 szkl. pokrojonych świeżych truskawek
- 2-3 nektarynki
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- 2-3 łyżki octu jabłkowego
- 6 łyżek oliwy z pestek winogron
- przyprawy: – cukier, po szczypcie suszonego tymianku, pieprzu, szałwii, bazylii
- 1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku
sposób przygotowania:
Składniki sosu (oliwę, octy, czosnek i przyprawy) umieścić w słoiczku, zakręcić go i energicznie wstrząsając wymieszać. Odstawić na kilka minut.
Sałaty i miętę opłukać, dokładnie osączyć, porwać na kawałki takie na 1 kęs. Nektarynki sparzyć wrzątkiem a następnie przelać zimną wodą, obrać ze skórki a miąższ pokroić w plasterki. Truskawki powinny być pokrojone na połówki albo ćwiartki.
Na półmisku albo talerzykach rozłożyć sałatę, na to owoce. Całość skropić sosem i posypać listami mięty. Podawać od razu!