Sałata z mandarynką
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
Dressing: 1/2 szklanki prażonych nasion sezamu
1/4 szklanki cukru
1 łyżeczka papryki
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka soli
1 łyżka startej cebuli
1 szklanka oleju roślinnego
1/2 szklanki octu z jabłek
Sałatka: liście zielonej sałaty
1 mandarynka
1 awokado
1 czerwona cebula
garść suszonych żurawin.
1/4 szklanki cukru
1 łyżeczka papryki
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka soli
1 łyżka startej cebuli
1 szklanka oleju roślinnego
1/2 szklanki octu z jabłek
Sałatka: liście zielonej sałaty
1 mandarynka
1 awokado
1 czerwona cebula
garść suszonych żurawin.
Przygotowanie:
Upiec nasiona sezamu w 200 C, często mieszając. Połączyć cukier, paprykę, musztardę, sól i cebulę, następnie dodać olej i ocet. Dodać ziarna sezamu i przechowywać w lodówce min. 1 godzinę. Przed użyciem wstrząsnąć. Połączyć warzywa sałatkowe, mandarynki i awokado. Sos wymieszać z sałatką i natychmiast podawać.
Upiec nasiona sezamu w 200 C, często mieszając. Połączyć cukier, paprykę, musztardę, sól i cebulę, następnie dodać olej i ocet. Dodać ziarna sezamu i przechowywać w lodówce min. 1 godzinę. Przed użyciem wstrząsnąć. Połączyć warzywa sałatkowe, mandarynki i awokado. Sos wymieszać z sałatką i natychmiast podawać.