Sałata z makrelą wędzoną i granatem

3 lipca 2010,
dodał: Pyza
Artykuł zewnętrzny

składniki:

  • 1 makrela wędzona ok. 25 dkg
  • kilka liści sałaty lodowej
  • 1 owoc granatu
  • 1 duża cytryna
  • 4-5 łyżek oliwy lub oleju słonecznikowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 czubate łyżki listków natki pietruszki
  • 3 czubate łyżki listków koperku
  • sposób przygotowania:

    Owoce myjemy. Cytrynę sparzamy, obieramy ze skórki, z połowy wyciskamy sok, połowę kroimy na cienkie plasterki a każdy plasterek na małe cząstki. Granat przekrawamy i wbieramy/wydłubujemy ziarenka. Sok z cytryny mieszamy dokładnie z cukrem, olejem i 1 łyżką koperku (posiekanego). Makrelę obieramy ze skóry, dokładnie usuwamy wszystkie ości, mięso rozdrabniamy na niezbyt małe kawałki. Sałatę rwiemy na mniejsze kawałki, układamy na talerzach przekładając je listkami natki i częścią koperku. Na sałacie rozkładamy kawałki ryby, skrapiamy przygotowanym sosem, wierzch posypujemy kawałkami cytryny, resztą koperku i ziarenkami granatu.

    file1278163856



    FORUM - bieżące dyskusje

    Uzbekistan i Kazachstan
    Jakoś mnie tam nie ciągnie - wolę bardziej cywilizowane miejsca....
    kąpiel noworodka
    Szare mydlo jest najlepsze, ale dziś mamy Ci nie docenią bo jest zbyt...
    Perfumy i Internet
    Jeśli zapach jest już sprawdzony, to jak najbardziej można polować na cenowe okazje ulubionych...
    Jak przygotować się do pracy w ogro…
    Jak ktoś wie, jak się za to zabrać, to z samodzielnego założenia ogrodu...