Sałata z kurdybankiem
Artykuł zewnętrzny
Kurdybanek to dzika roślina, którą możemy spotkać w lesie i na łąkach. Jej listki mają lekko korzenny smak i są jadalne, kwiaty także. Najlepiej zbierać młode pędy wiosną, później zrywamy tylko część górną roślinki.
składniki:
- kilka liści sałaty masłowej
- 1-2 garści łodyżek bluszczyka kurdybanka
- 1/2 strąka papryki czerwonej
- 2 łyżki oliwy z pestek winogron
- 1-2 łyżeczki soku z cytryny
- do smaku: sól, cukier, pieprz mielony biały
sposób przygotowania:
Oliwę wymieszać z sokiem z cytryny, doprawić szczyptą soli, odrobiną cukru i pieprzu, dokładnie wymieszać. Sałatę i bluszczyk opłukać, osuszyć. Paprykę pokroić w drobną kosteczkę. Liście sałaty porwać na mniejsze kawałki, dodać listki i kwiatki kurdybanka oberwane z łodyżek. Całość skropić sosem, wymieszać, nałożyć na talerze i posypać papryką.