Sałata z kurdybankiem

7 lipca 2010, dodał: Pyza
Artykuł zewnętrzny

Kurdybanek to dzika roślina, którą możemy spotkać w lesie i na łąkach. Jej listki mają lekko korzenny smak i są jadalne, kwiaty także. Najlepiej zbierać młode pędy wiosną, później zrywamy tylko część górną roślinki.

składniki:

  • kilka liści sałaty masłowej
  • 1-2 garści łodyżek bluszczyka kurdybanka
  • 1/2 strąka papryki czerwonej
  • 2 łyżki oliwy z pestek winogron
  • 1-2 łyżeczki soku z cytryny
  • do smaku: sól, cukier, pieprz mielony biały

sposób przygotowania:

Oliwę wymieszać z sokiem z cytryny, doprawić szczyptą soli, odrobiną cukru i pieprzu, dokładnie wymieszać. Sałatę i bluszczyk opłukać, osuszyć. Paprykę pokroić w drobną kosteczkę. Liście sałaty porwać na mniejsze kawałki, dodać listki i kwiatki kurdybanka oberwane z łodyżek. Całość skropić sosem, wymieszać, nałożyć na talerze i posypać papryką.

file1278490369



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...