Sałata z grzankami

12 lutego 2009, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

1 porcja 561 kcal, podawac bezpośrednio po
przygotowaniu

– 1  chlebek ciabatta
– 8 łyżek oliwy
– 5 dag orzeszków piniowych
– 300 ml soku pomarańczowego
– 1 główka sałaty Lollo rosso
– 1 pęczek bazylii
– 1 pęczek rukoli
– 1 łyżeczka musztardy
– 16 plasterków szynki drobiowej
– sól, pieprz

Pieczywo pokroić na 16 kromek, mocno rozgrzać na patelni 3 łyżki oliwy,
zrumienić na niej kromki chlebka z obu stron na złocisty kolor,
przełożyć do obsiąknięcia na papierowy ręcznik, orzeszki piniowe wrzucić
na suchą już patelnię, prażyć krótko. Przełożyć na talerzyk, sok
pomarańczowy wlać do rondelka i gotować około 10 minut az do odparowania
połowy soku. Sałatę opłukać, porwać na małe kawałeczki, rukole oczyścić,
bazylie opłukać, osuszyć, listki oderwać od gałązek i przemieszać z
rukolą i sałatą. Sok pomarańczowy połączyć z musztardą, małymi porcjami
wlewać pozostałą oliwę. Sos przyprawić do smaku solą i świeżo zmielonym
pieprzem. Na grzankach ułożyć plaster szynki, sałatę, rukole i bazylię
wymieszać z przygotowanym sosem pomarańczowym, posypać orzeszkami i
przełożyć z grzankami na talerze.