Sałata z gruszką
Bardzo prosty i apetyczny przepis na nieco inną sałatkę. Prostota wykonania czyni z niej prawdziwie miłą i ekspresową przekąskę. Zawsze się udaje i naprawdę fantastycznie smakuje. Dodatek rzeżuchy i kiełków to natomiast atrakcyjny dodatek wiosenny.
Składniki:
– zielona sałata
– pierś z kurczaka
– miękka ale soczysta gruszka
– rodzynki
– rzeżucha
– kiełki (u mnie mieszanka pikantna)
– orzechy włoskie
– sok z cytryny
– olej z orzechów (lub oliwa)
– sos sojowy jasny
Przygotowanie:
Pierś z kurczaka pokroić na dużą kostkę, przyrumienić na patelni z dodatkiem sosu sojowego. Pozostawić do ostygnięcia. Sałatę umyć i porwać na kawałki. Gruszkę umyć i pokroić na duże kawałki. Dodać do sałaty, pokropić sokiem z cytryny. Polać wyszystko odrobiną oleju i sosem sojowym i wymieszać. Dodać rodzynki, orzechy, rzeżuchę i kiełki. Sałatka najlepiej smakuje jako samodzielne danie, przekąska lub podwieczorek, a nawet lekka kolacja.