Sałata z grillowanymi krewetkami i szpinakiem
Składniki:
½ opakowania mieszanki sałat Fit&Easy Active
½ opakowania Szpinaku Fit&Easy
200 g obranych krewetek
15 pomidorków koktajlowych
2 ząbki czosnku
Sól, pieprz
Oliwa z oliwek
Odrobina chili
Sok z ½ cytryny
Krewetki zamarynuj w oliwie, soku z cytryny, chili, posiekanym czosnku oraz pieprzu. Ugrilluj je na patyczkach od szaszłyków lub patelni grillowej z odrobiną oliwy (1,5 minuty z każdej strony). Na koniec owoce morza posól. Do naczynia wysyp mieszankę sałat oraz szpinak, dodaj połówki pomidorków i krewetki. Taką kompozycję proponuję podać z sosem salsa verde na bazie natki pietruszki lub z dressingiem marie – rose.
Przepis na dressing marie-rose
Fantastyczny kremowy sos, który znakomicie podkreśli smak ryb, a przede wszystkim owoców morza. W moim przepisie znajdziecie czosnek, w innych niekoniecznie. Nie przesadzajcie z ilością ketchupu. Śmietanę możecie zastąpić jogurtem, jednak to nie to samo.
Składniki:
4 łyżki majonezu
2 łyżki śmietany 30% lub jogurtu
1 łyżka ketchupu
1 ząbek czosnku.
Odrobina sosu Worchestershire
Kilka kropel whisky lub brandy
1 łyżka soku z cytryny
Sól, pieprz
Ew. kilka kropel tabasco lub szczypta chili
Wszystkie składniki wymieszaj. Dodaj przeciśnięty lub posiekany czosnek. Dopraw solą oraz pieprzem.
Autor: Jan Kuroń