Sałata z chrupkami kukurydzianymi

5 kwietnia 2012,
dodał: dzwoneczek
Artykuł zewnętrzny

Sałatę można przygotować na milion i jeden przepisów. Przykład typowej wiosennej sałatki z dodatkiem chrupek kukurydzianych w miejsce pieczywa. Oczywiście wersja typowo dietetyczna.

Składniki:
– sałata zielona
– rzodkiewka
– ogórek
– pomidorki koktajlowe
– szczypior z cubuszkami
– garść chrupek kukurydzianych
– kolorowy pieprz
– sos (ocet winny, olej, kilka kropel cytryny)
– sól

Przygotowanie:
Sałatę myjemy, osuszamy i rwiemy na kawałki według uznania. Rzodkiewkę i ogórka, pomidorki myjemy, kroimy w dowolne kształty (u mnie plasterki i ćwiartki). Nie mam w zwyczaju obierać ogórka, ale jeśli ktoś nie lubi, to sobie obiera. Łączymy składniki, polewamy typowym sosem i solimy, odstawiamy na 10-15 min. do lodówki. Następnie, najlepiej tuż przed podaniem dodajemy płatki, szczypiorek drobno posiekany i pieprz kolorowy. Idealna przystawka lub samodzielne danie super wiosenne i extra dietetyczne.



FORUM - bieżące dyskusje

Tomaszów Mazowiecki
W tym mieście to nie ma szans na normalną pracę - jak jest coś...
Zakazane imiona dla dzieci
Oliwka to dla mnie koszmarne imię -kojarzy się z kosmetykiem ☺
rozstępy w bardzo młodym wieku
Wahania wagi są najgorsze; wtedy skóra rozciąga się i pęka tkanka łączna. ....
Wyjazd na Podlasie
Ostatnio Lubelskie fajnie się promuje w tv, piękne mają tam widoki....