Sałata z chrupkami kukurydzianymi
Sałatę można przygotować na milion i jeden przepisów. Przykład typowej wiosennej sałatki z dodatkiem chrupek kukurydzianych w miejsce pieczywa. Oczywiście wersja typowo dietetyczna.
Składniki:
– sałata zielona
– rzodkiewka
– ogórek
– pomidorki koktajlowe
– szczypior z cubuszkami
– garść chrupek kukurydzianych
– kolorowy pieprz
– sos (ocet winny, olej, kilka kropel cytryny)
– sól
Przygotowanie:
Sałatę myjemy, osuszamy i rwiemy na kawałki według uznania. Rzodkiewkę i ogórka, pomidorki myjemy, kroimy w dowolne kształty (u mnie plasterki i ćwiartki). Nie mam w zwyczaju obierać ogórka, ale jeśli ktoś nie lubi, to sobie obiera. Łączymy składniki, polewamy typowym sosem i solimy, odstawiamy na 10-15 min. do lodówki. Następnie, najlepiej tuż przed podaniem dodajemy płatki, szczypiorek drobno posiekany i pieprz kolorowy. Idealna przystawka lub samodzielne danie super wiosenne i extra dietetyczne.