Sałata z chrupkami kukurydzianymi

5 kwietnia 2012, dodał: dzwoneczek
Artykuł zewnętrzny

Sałatę można przygotować na milion i jeden przepisów. Przykład typowej wiosennej sałatki z dodatkiem chrupek kukurydzianych w miejsce pieczywa. Oczywiście wersja typowo dietetyczna.

Składniki:
– sałata zielona
– rzodkiewka
– ogórek
– pomidorki koktajlowe
– szczypior z cubuszkami
– garść chrupek kukurydzianych
– kolorowy pieprz
– sos (ocet winny, olej, kilka kropel cytryny)
– sól

Przygotowanie:
Sałatę myjemy, osuszamy i rwiemy na kawałki według uznania. Rzodkiewkę i ogórka, pomidorki myjemy, kroimy w dowolne kształty (u mnie plasterki i ćwiartki). Nie mam w zwyczaju obierać ogórka, ale jeśli ktoś nie lubi, to sobie obiera. Łączymy składniki, polewamy typowym sosem i solimy, odstawiamy na 10-15 min. do lodówki. Następnie, najlepiej tuż przed podaniem dodajemy płatki, szczypiorek drobno posiekany i pieprz kolorowy. Idealna przystawka lub samodzielne danie super wiosenne i extra dietetyczne.



FORUM - bieżące dyskusje

Ładowanie aut elektrycznych - gdzie…
Ostatnio zauważyłam, że przy marketach są masowo instalowane takie stacje, można iść...
Najbliższa przyszłość...
U mnie najbliższa przyszłość to załatwienie ważnych spraw formalnych, muszę z tym zdążyć przed majem.
Leczenie kanałowe zębów w Warszawie…
Można znaleźć, ale przy 1-kanałowym zębie.
ryby
Ja jem głównie łososia i tuńczyka.