Sałata z chrupkami kukurydzianymi

5 kwietnia 2012,
dodał: dzwoneczek
Artykuł zewnętrzny

Sałatę można przygotować na milion i jeden przepisów. Przykład typowej wiosennej sałatki z dodatkiem chrupek kukurydzianych w miejsce pieczywa. Oczywiście wersja typowo dietetyczna.

Składniki:
– sałata zielona
– rzodkiewka
– ogórek
– pomidorki koktajlowe
– szczypior z cubuszkami
– garść chrupek kukurydzianych
– kolorowy pieprz
– sos (ocet winny, olej, kilka kropel cytryny)
– sól

Przygotowanie:
Sałatę myjemy, osuszamy i rwiemy na kawałki według uznania. Rzodkiewkę i ogórka, pomidorki myjemy, kroimy w dowolne kształty (u mnie plasterki i ćwiartki). Nie mam w zwyczaju obierać ogórka, ale jeśli ktoś nie lubi, to sobie obiera. Łączymy składniki, polewamy typowym sosem i solimy, odstawiamy na 10-15 min. do lodówki. Następnie, najlepiej tuż przed podaniem dodajemy płatki, szczypiorek drobno posiekany i pieprz kolorowy. Idealna przystawka lub samodzielne danie super wiosenne i extra dietetyczne.



FORUM - bieżące dyskusje

Wolontariat zagraniczny
Ja bym chętnie podróżowała w taki sposób, ale niestety trzeba pracować...
Cukrzyca za ciąża
Według mnie to wahania hormonów odpowiadają za cukrzycę w ciąży, a nie dieta...
Sieć C&A
No niestety, dziś wiele ubrań to typowe jednorazówki o marnej jakości...
57 proc. osób do 40 roku życia nie …
I to są osoby, które zwykle miały więcej rodzeństwa, a co będzie z pokoleniem...