Sałata truskawkowo-cynamonowa
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
1/3 szklanki octu owocowego (np. malinowego)
1/3 szklanki oliwy z oliwek
3 łyżki cukru
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczka cynamonu w proszku
1/4 łyżeczki pieprzu
1 główka sałaty rzymskiej
2 szklanki świeżych truskawek, pokrojonych nA ćwiartki
1 średniO dojrzałe awokado, obrane i pokrojone
1 puszka mandarynek
1/2 szklanki posiekanej czerwonej cebuli
1/2 szklanki orzechów prażonych.
Przygotowanie:
W naczyniu z pokrywką (szczelnie dopasowaną), połączyć pierwsze sześć składników, dobrze wymieszać aż cukier się rozpuści. Odstawić na 1/2 godziny. W dużej misce wymieszać sałatę, truskawki, awokado, pomarańcze, cebulę i orzechy. Pokropić sosem i delikatnie wymieszać. Podawać natychmiast po wymieszaniu. Idealnie komponuje się z dodatkami mięsnymi i ryżem.
W naczyniu z pokrywką (szczelnie dopasowaną), połączyć pierwsze sześć składników, dobrze wymieszać aż cukier się rozpuści. Odstawić na 1/2 godziny. W dużej misce wymieszać sałatę, truskawki, awokado, pomarańcze, cebulę i orzechy. Pokropić sosem i delikatnie wymieszać. Podawać natychmiast po wymieszaniu. Idealnie komponuje się z dodatkami mięsnymi i ryżem.