Salak – wężowa skórka, słodkie wnętrze. Egzotyczny owoc, który musisz poznać

10 marca 2025, dodał: Ewelina Szadkowska

Współczesny handel czyni dla nas dostępnymi najrozmaitsze owoce z całego świata. Pozwala poznać niezwykłe, egzotyczne smaki, jakie są codziennością na drugim końcu świata, a u nas są niemożliwe do odtworzenia. Sprowadzane z odległych zakątków rośliny jadalne budzą zachwyt swoją formą i kolorami. Jednym z tych dziwów jest salak – wężowy owoc.

Salaka jadalna (inne nazwy to: salak, zalakka, oszpilna, ospiln) jest krzewiastą palmą o krótkiej łodydze. Jej pierzaste liście osiągają nawet 7 metrów długości. Pochodzi z rodziny arekowatych i naturalnie występuje na wyspach Indonezji i Malezji. Owoce sprowadzane są do Europy z Jawy i Sumatry. Są to jagody, które rosną w kiściach przy podstawie palmy, zamknięte w twardej, łuskowatej okrywie.

salak

Jak wygląda i jak smakuje wężowy owoc?

Owoce salaku mają owalny kształt, zakończony szpiczastą końcówką, i pokryte są brązową skórką, przypominającą swoją fakturą skórę węża. Jagoda ma długość około 5 cm, a biały lub żółtawy miąższ skrywa w sobie pestkę. Smak owocu jest słodko-kwaskowaty. Struktura miąższu jest lekko chrupiąca i może różnić się pomiędzy owocami w zależności od stopnia wilgotności. Spożywa się go na świeżo, jako samodzielną przekąskę lub składnik sałatek i deserów. Owoce są również marynowane lub konserwowane.

Nie tylko miąższ jest jadalny, choć tylko jego można spożywać w wersji surowej. Z pestek, po uprażeniu i zmieleniu, przygotowuje się napar podobny do kawy. Dojrzały owoc można rozpoznać po twardej, suchej skórce. Powinna być brązowa lub czerwonobrązowa z łuskami, które łatwo obrać.

Jakie właściwości posiadają owoce salaku?

Wężowy owoc to bogactwo witamin, zwłaszcza witaminy C i A, a także wapnia, fosforu i żelaza. Działa silnie antyoksydacyjnie, przez co poprawia wygląd skóry. Zawiera cenny kwas galusowy, wykazujący działanie antyutleniające, odkażające, przeciwzapalne, ściągające oraz przeciwgrzybicze. Ponadto reguluje poziom cukru we krwi, wspiera układ krwionośny, trawienny i odpornościowy, a także wzmacnia wzrok.

Ten niezwykły owoc nie jest jeszcze u nas znany, ale z całą pewnością warto go spróbować. Na razie można go kupić głównie przez Internet i ze względu na cenę (6-8 złotych za 1 szt.) może stanowić jedynie egzotyczne urozmaicenie i kulinarną ciekawostkę w naszym menu.

 



FORUM - bieżące dyskusje

Spróbuj Tai Chi i dlaczego warto
Do tego chyba trzeba mieć cierpliwość. Te ruchy są takie powolne, dokładne. Zabrakłoby mi...
Jak ugotować kalafior?
> Anays napisał/a: > Widziałam przepis, w którym kalafiora gotuje się w całości... A później...
sposób na paznokcie
To chyba nie masz problemu z łamaniem paznokci. :D U mnie jak jeden...
Metamorfoza fryzury
Mając włosy do ramion najpierw spróbowałabym drobnej zmiany. Zawsze można pójść krok dalej,...