Sakiewki z kurczakiem i warzywami

25 kwietnia 2012, dodał: zuzamm
Artykuł zewnętrzny

  • Ciasto na naleśniki
  • 40 dag mąki kukurydzianej
  • 10 dag mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 szklanka wody
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli
  • mleko
  • 1/4 łyżeczki sody
  • Sałatka do sakiewek
  • Kawałek kapusty pekińskiej
  • 1 czerwona cebula
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1 filet z piersi kurczaka
  • przyprawa do gyrosa
  • 1 łyżka oleju
  • sól
  • pieprz
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 łyżka keczupu pikantnego
  • pieczarki podsmażone ilość według gustu

file1335366994

Przesiewamy mąkę pszenną z mąką kukurydzianą mieszamy z solą i sodą na sucho, dodajemy jajka, olej i 1 szklankę wody oraz mleko które wlewamy tak na wyczucie bo ma nam powstać z tego troszkę gęstsze ciasto jak na tradycyjne naleśniki, wszystko ubijamy mikserem do momentu uzyskania gładkiego ciasta bez grudek. Smażymy naleśniki na lekko wysmarowanej tłuszczem patelni.
Mięso z kurczaka posypujemy przyprawą do gyrosa i ewentualnie solą, następnie smażymy na oleju z obu stron na złoty kolor. W misce przygotowujemy nadzienie, kapustę ok.pól główki szatkujemy jak na surówkę dodajemy odsączoną z zalewy kukurydzę i cebulę pokrojoną w małe piórka oraz usmażone i ostudzone mięso z kurczaka pokrojone w większą kostkę oraz pieczarki,dokładamy majonez i keczup, doprawiamy do smaku i dokładnie mieszamy. Na środku każdego naleśnika układamy porcję nadzienia i składamy jak sakiewkę, spinając wykałaczkami Przesiewamy mąkę pszenną z mąką kukurydzianą mieszamy z solą i sodą na sucho, dodajemy jajka, olej i 1 szklankę wody oraz mleko które wlewamy tak na wyczucie bo ma nam powstać z tego troszkę gęstsze ciasto jak na tradycyjne naleśniki, wszystko ubijamy mikserem do momentu uzyskania gładkiego ciasta bez grudek. Smażymy naleśniki na lekko wysmarowanej tłuszczem patelni.
Mięso z kurczaka posypujemy przyprawą do gyrosa i ewentualnie solą, następnie smażymy na oleju z obu stron na złoty kolor. W misce przygotowujemy nadzienie, kapustę( ja pozbierałam resztki z dwóch główek i miałam może tak około 1/2 kg)szatkujemy jak na surówkę dodajemy odsączoną z zalewy kukurydzę i cebulę pokrojoną w małe piórka oraz usmażone i ostudzone mięso z kurczaka pokrojone w większą kostkę, dokładamy majonez i keczup, doprawiamy do smaku i dokładnie mieszamy. Na środku każdego naleśnika układamy porcję nadzienia i składamy jak sakiewkę, spinając wykałaczkami.