Sakiewki z kapustą i grzybami

8 grudnia 2010, dodał: eva45
Artykuł zewnętrzny

Danie na wigilię…

Ciasto pierogowe:

  • Mąka
  • Gorąca woda
  • Szczypta soli

Farsz:

  • Suszone grzyby
  • Kiszona kapusta
  • Wegeta
  • Pieprz
  • cebula

Grzyby zalać wrzątkiem na ½ godziny, następnie odsączyć, drobno posiekać, dodać do kapusty drobno posiekanej i razem gotować do miękkości. Następnie na oleju podsmażyć cebulę pokrojoną w drobną kostkę, dodać kapustę z grzybami, doprawić do smaku i razem chwilę podsmażyć. Jak już farsz jest gotowy, wystudzić i robić sakiewki, zlepiając kółka wycięte szklanką. Podawać z czerwony barszczem lub z podsmażoną cebulką.

file1291802116